Oko 800 dece i prosvetnih radnika sa Kosova i Metohije boravilo u Republici Srpskoj

Oko 800 učenika i prosvetnih radnika sa Kosova i Metohije boravilo je nedelju dana u Republici Srpskoj.
Image
Foto: RTRS

Neki od njih su po prvi put u Republici Srpskoj, drugi su dolazili ovde ranije, a pojedini su godinama unazad stipendisti banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, javlja RTRS.

Svi oni su učesnici projekta “Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske”, koji se realizuje uz podršku Ministarstva prosvete i kulture RS.

„Nastavićemo da pružamo podršku i ljubav deci sa KiM. Danas smo videli puno emocija i sa jedne i druge strane. Deca su zadovoljna i srećna, a to nam je i cilj“, poručila je resorna ministarka Željka Stojičić tokom dočeka u zgradi Vlade RS.

Učenici OŠ “Јovan Cvijić” iz Zubinog Potoka izveli su himnu “Moja republika” kako bi se zahvalili domaćinima na gostoprimstvu.

Predsednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, Milorad Arlov, rekao je da je u 19 gradova širom Republike Srpske tokom proteklih sedam dana boravilo 800 dece i prosvetnih radnika iz 40 osnovnih škola sa KiM.

„Ovoj deci dajemo slobodu, jer je nemaju na KiM, pošto su im školske dane prekinuli pucnji. Ne bi trebalo da to proživljavaju u XXI veku“, dodao je Arlov.

Na trgu u Gradišci sinoć je održan humanitarni koncert za mlade i decu sa poteškoćama u razvoju, koji su članovi Dnevnog centra “Podrži me – 9. januar” u Kosovskoj Mitrovici.

U Republici Srpskoj je tokom prethodne decenije boravilo oko 7.000 dece sa Kosova i Metohije, u pratnji više od 650 prosvetnih radnika.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.