15:27, 30.04.2020Izvor: Radio Kontakt plus

Ombudsman: Broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici povećan za 36%Institucija Obmudsmana, saopštila je danas da je na Kosovu zabeležen povećan broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici.

ombudsman-broj-prijavljenih-slucajeva-nasilja-u-porodici-povecan-za-36

Foto: Pixabay

Prema zvaničnim podacima Policije Kosova, u martu 2019. godine, prijavljena su 124 slučaja, dok je tokom marta 2020. godine prijavljeno 169 slučajeva, precizira se u saopštenju dostavljenom Radiju Kontakt Plus. 

S tim u vezi, evidentno je da je broj prijavljenih slučajeva nasilja u porodici povećan za 36% u odnosu na isti period prošle godine, dodaje se u saopštenju. 

Kako se navodi, trenutno se u prihvatilištima na teritoriji Kosova nalaze 43 žene, žrtve nasilja.

"S obzirom na to da je vanredno stanje stvorilo situaciju da se rad sudova uspori i ročišta koja nisu hitna da se odlažu, bezbednost žrtve i njene dece treba da ostane primarno uznemirenje za institucije za sprovođenje zakona i za pravosudne organe za neposredno postupanje, sprečavanje i zaštitu. U saglasnosti sa okolnostima, državne institucije su dužne da žrtvama pruže adekvatnu i neposrednu zaštitu od rizika od nasilja", ukazuju iz ove institucije.

Ombudsman ujedno skreće pažnju na "obavezu države prema međunarodnim standardima o ljudskim pravima, da obave dužnu obzirnost da spreče, istraže, kazne i obezbede nadoknadu za dela nasilja, u skladu sa svojim obavezama iz Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama". 

"U situaciji porasta broja slučajeva nasilja, procena i upravljanje rizikom za žrtve nasilja i dalje ostaje primarno pitanje. Treba obratiti pažnju i na potrebu za finansijskom podrškom od koje će mnoge žene zavisiti nakon preseljenja u prihvatilište za žrtve nasilja", ističe se u saopštenju.

Naglašava se da je od izuzetnog značaja da žrtve nasilja u porodici ostanu u sigurnom okruženju, dalje od nasilja nad njima, a pre svega u jednom okruženju koje je podjednako bezbedno od zaštite od infekcije virusom korona.

Ombudsman poziva sve građane da ne koriste bilo kakav oblik nasilja nad svojim članovima porodice, posebno protiv najugroženijih kategorija, kao što su žene, deca, starije osobe i osobe sa invaliditetom. 

S druge strane, napominju da svaka vrsta postupka koja krši fizički integritet građana, uključujući i nasilje u porodici, treba da se prijavi vlastima, tako da institucije imaju priliku da garantuju sigurnost života svakog građanina u zemlji, i tokom pandemije.

"Podsećamo vas da institucija Ombudsmana ostaje u službi građana, uvek kada građani mogu da smatraju da su javne vlasti povredile ili nisu garantovale njihova osnovna prava, koja proizilaze iz Ustava, i iz zakona koji su na snazi, ali i međunarodnih instrumenata o ljudskim pravima koji se primenjuju na Kosovu", zaključuje se u saopštenju.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije