12:22, 25.11.2020Izvor: Radio Kontakt Plus

Ombudsman: Porast nasilja nad ženama tokom pandemije, institucije u obavezi da reagujuOgraničenja kretanja tokom pandemije korona virusa i porast nasilja nad ženama obavezuju vlasti da preduzimaju korake kako bi obezbedile da „dom ponovo ne postane mesto straha za žene i devojke našeg društva“, poručeno je danas iz institucije kosovskog Ombudsmana.

ombudsman-porast-nasilja-nad-zenama-tokom-pandemije-institucije-u-obavezi-da-reaguju

slideplayer.com

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama i u cilju podizanja svesti javnosti, Ombudsman podseća institucije na njihove obaveze da žrtvama nasilja pruže adekvatnu i neposrednu zaštitu od rizika od nasilja. 

Institucija Ombudsmana na Kosovu obaveštena je o povećanju broja prijava slučajeva nasilja u porodici tokom perioda širenja pandemije korona virusa, navodi se u saopštenju.

Ombudsman poziva sve građane da prijave nasilje u porodici, kako bi se institucijama pružila mogućnost da postupaju u skladu sa postojećem zakonskom osnovu i tokom pandemije.

Ombudsman naglašava da je potrebna bliska saradnja institucija, civilnog sektora i društva uopšte, kako bi se sprečilo nasilje nad ženama i postigao zajednički stav o tome da je nasilje nad ženama neprihvatljivo i nedopustivo.

Ističući da je nasilje nad ženama i devojkama široko rasprostranjeni oblik kršenja ljudskih prava, Ombudsman napominje da je svrha obeležavanja Međunarodnog dana protiv nasilja nad ženama, između ostalog, je i važnost koju predstavlja za društvo obezbeđivanje poštovanja prava žrtava porodičnog nasilja.

Podaci pokazuju da je svaka treća žena na svetu bila žrtva porodičnog nasilja, a počinilac nasilja često je muškarac iz uže porodice žrtve, podseća Ombudsman. 

Uključivanje Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istambulska konvencija) u Ustav Kosova, Ombudsman takođe smatra pozitivnim korakom u sprovođenju njegove preporuke od strane kosovske Skupštine, te izražava nadu da će ova radnja u budućnosti imati pozitivan efekat na borbu protiv nasilja nad ženama. 

Konvencija opisuje nasilje nad ženama kao „kršenje ljudskih prava“ i kao „oblik diskriminacije“. 


Tagovi: AktivizamOmbudsmanNasilje

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije