Ombudsman utvrdio da su Dragici Gašić iz Đakovice prekršena ljudska prava

Kosovski Ombudsman, Naim Ćeljaj, zatražio je od Opštine Đakovica da povratnici Dragici Gašić omogući slobodno i nesmetano korišćenje stana, da joj dozvoli uređenje stana i da ...
Image

Ombudsman je na osnovu žalbe Dragice Gašić u svom izveštaju, u koji je Medija centar u Čaglavici imao uvid, naveo da opštinskoj administraciji u Đakovici preporučuje i da “treba da sprovode Zakon o upotrebi jezika i da se službena komunikacija sa žaliteljkom razvija u skladu sa zahtevima Zakona o upotrebi jezika”.

U izveštaju se navodi da je Dragica Gašić žalbu protiv Opštine Đakovica, preko svog pravnog zastupnika, Ombudsmanu podnela 10. decembra 2021. godine.

Gašićeva je u žalbi navela da je podnela zahtev „Direkciji za urbanizam Opštine Đakovica, da joj se dozvoli renoviranje stana i promena ulaznih vrata, ali da nikada nije dobila odgovor“.

Takođe, Dragica Gašić je u žalbi detaljno opisala proces povratka u svoj stan u Đakovici i pokušaje Opštine Đakovica da je bez „valjanog opravdanja iseli iz stana ili spreči i onemogući korišćenje“.

Kopija izveštaja Ombudmsana u vezi sa ovim slučajem adresirana je i na Kancelariju poverenika za jezike na Kosovu.

Medija centar Čaglavica


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.