Ombudsman zabrinut zbog zbivanja na severu Kosova

Ombudsman na Kosovu, Naim Ćeljaj, izrazio je zabrinutost povodom novonastale situacije na severu Kosova.
Image

Putem saopštenja skrenuo je pažnju svakom organu koji ima ustavnu i zakonsku odgovornost, da pažljivo uskladi sve postupke u pogledu ljudskih prava i sloboda.

Na osnovu informacija koje je dobio iz medija o hapšenju i privođenju bivšeg službenika Kosovske policije Dejana Pantića, ombudsman Naim Ćeljaj, zatražio je zvanične informacije od nadležnih organa o tome da li se poštuju prava svakog uhapšenog ili pritvorenog lica. 

Ćeljaj ističe da se postavljanjem barikada na severu onemogućava slobodno kretanje svih, te da je u ovom slučaju dužnost nadležnih da nađu načine da se poštuju prava svakog pojedinca.

Ombudsman ocenjuje da treba uspostaviti red i zakon na celom Kosovu, omogućavajući ostvarivanje građanskih prava kao i puno poštovanje svih ljudskih obaveza i sloboda garantovanih ustavom.

“Ombudsman ceni posvećenost svih domaćih i međunarodnih mehanizama, da se na ovaj način obezbedi osnovno pravo na bezbednost, život, slobodno kretanje, pravo na rad i druga zagarantovana prava”, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.