„Ona koja raspušta vojske“ odigrana u Zvečanu: O ženama koje se bore za mir

Predstava Narodnog pozorišta Priština u Gračanici "Ona koja raspušta vojske" odigrana je večeras u Zvečanu. 
Image

Predstava je rađena po Aristofanovoj komediji „Lisistrata”, u dramatizaciji i režiji Bobana Skerlića. Premijerno je izvedena na matičnoj sceni – u Domu kulture u Gračanici. 

„U nameri da se izbore za mir, žene Helade se ujedine u odluci da ratnicima sa obe zaraćene strane uskrate – seks. To ovaj Aristofanov komad čini političkim komadom u punom smislu tog pojma. Ono što je tragedija te komedije pisane pre više od 2.400 godina jeste da je, nažalost, i te kako aktuelna i danas. Svet u kojem su normalizovana vojna osvajanja, ratne traume, pretnja atomskom kataklizmom, život u aparthejdu i sila kao model za rešavanje konflikata zaslužuje pobunu, makar ona bila i lisistratska utopija“ – rekao je o predstavi reditelj Boban Skerlić.

„Da bi Aristofanova satirična žaoka danas ubola gde treba, komad valja čitati progresivno, iz feminističke, apsolutno pacifističke i aktivno pacifističke perspektive. To bi zaista mogao biti put se preispita Aristofanova teza da je jedini način da se spreči mlaćenje patrijarhalnim falusima upravo zaključavanje ženskosti. Ali i da se izmere dometi te pobune“, naveo je.

Glavnu ulogu – ulogu Lisistrate – tumači Mitrovčanka Tamara Tomanović. Večerašnje igranje je bilo drugo posle premijere u Gračanici. Prva repriza izvedena je prethodno u Zubinom Potoku.

„Večeras je posebno igranje, bilo je dosta ljudi koje poznajem, koji me prate od početka rada u prištinskom pozorištu, tako da je bilo emotivno igranje“, kazala je Tomanovićeva koja kroz svoju ulogu vodi „besne“ žene do pobune. 

„Mislim da besne žene ne mogu da spasu svet, ali ujedinjene žene, žene koje su podrška jedna drugoj, i žene koje se bore za mir, ljubav, blagostanje mogu da urade sve ono što požele“, kazala je ona.

U predstavi uloge tumače i Ivana Kovačević, Aleksandra Cucić, Anika Grujić/Antonela Vasić, Milica Burazer, Milena Božić, Sara Pejčić, Branko Babović, Bojan Stojčetović, Milan Vasić, Nebojša Đorđević i Nikola Đorđević.

Scenograf je Goran Stojčetović, kostimografkinja Tatjana Radišić, kompozitorka Anja Đorđević, asistent kompozitora i dizajner zvuka je Vladislav Rec, za scenski pokret je zadužena Marta Bjelica, dramaturškinja je Kristina Đuković.

Ovo izvođenje, kao i ono u Gračanici, bilo je humanitarnog karaktera. Celokupan prihod od prodatih ulaznica biće uplaćen u fond za lečenje Sare Prljinčević (15) koja boluje od akutne limfoblasne leukemije. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.