Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Opozicija kritikuje Kurtija da nema plan za sever

Ramuš Haradinaj (AAK) napustio je jutrošnji sastanak sa Aljbinom Kurtijem, a Memlji Krasnići (PDK) i Ljumir Abidžiku (DSK) tvrde nakon sastanka da kosovska vlada ne zna kako da ...
Image

Haradinaj je saopštio da je napustio sastanak jer Kurti nije objasnio zašto je prekinuo odnose sa SAD i zašto ne ispunjava njihove zahteve, prenosi Jugpress. Predsednik Alijanse za budućnost Kosova prethodno je poslao pismo kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju u kojem je zahtevao da sve aktivnosti koordiniše sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Iako sam bio deo sastanka sa premijerom Kurtijem, bio sam primoran da ga napustim, jer je Kurti držao predavanja i nije nam objasnio zašto je prekinuo odnose sa Amerikom i zašto se ne vraća da ispuni njihov zahtev. Za mene je neprihvatljivo da u tako osetljivim slučajevima prekidamo odnose sa glavnim bezbednosnim saveznikom“, rekao je Haradinaj.

Krasnići: Nisam siguran da kosovska vlada zna kako da situaciju na severu drži pod kontrolom

Predsednik Demokratske partije Kosova (PDK) Memlji Krasnići izjavio je nakon sastanka sa kosovskim premijerom da nije siguran da kosovska vlada zna u kom pravcu će ići kako bi situaciju na severu držala pod kontrolom.

„Izneo sam stav PDK da su Kosovu u ovom trenutku potrebne odgovorne akcije. Što se tiče nastavka vršenja suvereniteta u četiri severne opštine, vlada mora da preduzme akcije koje joj pripadaju i za to će imati podršku PDK u svakoj situaciji“, rekao je on.

Prema Krasnićijevim rečima, situacija u kojoj se Kosovo našlo je mogla biti izbegnuta.

„Čini se da su nezrelost u nekim akcijama i nedostatak koordinacije sa glavnim saveznicima Kosova doneli situaciju koja se mogla izbeći“, zaključio je on.

Abdidžiku: Kurti nema plan za sever

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Ljumir Abdidžiku je rekao da Aljbin Kurti na sastanku sa opozicionim liderima nije saopštio ništa više od javno iznetih stavova. On smatra da Vlada Kosova ne treba da donosi odluke koje primoravaju narod da bira između legitimiteta i saveznika, javila je Ekonomija onlajn.

„Nismo razumeli ništa novije od javnih izjava iza kojih stoji premijer, a nismo videli ni konkretan plan za rešavanje situacije stvorene na severu. Takođe, nismo videli spremnost za punu koordinaciju sa međunarodnim saveznicima“, rekao je Abidžiku.

„DSK smatra da je bliska koordinacija sa sa američkim bezbednosnim institucijama, saveznicima u Vašingtonu i Briselu jedino adekvatno rešenje za trenutnu situaciju. Kosovo ne bi trebalo da pada u zamke destabilizacije od strane faktora koji potiču iz Beograda“, dodao je on.

Predsednik DSK je poručio da je od vitalnog značaja za Kosovo koordinacija sa saveznicima.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.