Opozicija: Odbor za Kosovo i Metohiju odbija da raspravlja o francusko-nemačkom planu

Poslanici stranaka opozicije obratili su se javnosti, jer su kao članovi skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju, kako su kazali, bili primorani da napuste sednicu. Tvrde da je predsednik ...
Image

Predsednica stranke „Zavetnici“, Milica Đurđević Stamenkovski, rekla je da je Drecunu podnet zahtev da se što pre odži sednica odbora na kojoj će biti razmatran ishod pregovora u Briselu i Ohridu.

Kazala je da mu je prosledila zahtev trećine članova odbora, a da Drecun bez obrazloženja kontinuirano odbija da sazove sednicu.

„Najavila sam da će danas u 13h biti održana sednica. Međutim, u subotu na podne dobili smo informaciju da će Drecun održati sednicu danas u 10:30. Nije odgovorio pozitivno na naš zahtev, sazvao je sednicu na čijem se dnevnom redu ne nalazi ono što smo tražili. Na dnevnom redu je bio bajati izveštaj Kancelarije za KiM. Posle činjenice da šest meseci nije bila održana sednica, želeli su da raspravljaju o izveštaju koji je već usvojen. Vršili su opstrukcije naše namere da sazovemo regularnu sednicu odbora, na kojoj bi se diskutovalo o francusko-nemačkom planu. Oni ignorišu činjenicu da Vlada Srbije, Petar Petković i predsednik pregovaraju i dogovaraju uslove koji će sačekati Srbiju, a mi smo konstantno sputavani da diskutujemo“, navela je Đurđević Stamenkovski.

Predsednica „Zavetnika“ dodala je da su poslanici insistirali da Drecun uvrsti na dnevni red francusko-nemački plan i da se o tome prodiskutuje u prisustvu medija.

„Uskratio nam je mogućnost da govorimo i obrazložimo. Kao zameniku predsednika odbora uskratio mi je pravo. Bili smo prinuđeni da napustimo tu farsu. Dok oni pripremaju inplementaciju secesije Kosova, treba da razgovaramo o iskustvima Kancelarije za KiM o čemu je bilo reči u plenumu“, rekla je ona.

Đurđević Stamenkovski smatra i da vlast ne želi diskusiju, već da devastira parlament.

„Redovno zasedanje počelo je 1. marta, danas je 10. april… U istoriji parlamenta nije postojala veća blokada od one koju sprovodi režim SNS. U istoriji palramentarizma nisu postojale ovakve manipulacije građanima Srbije. Jedino što umeju je da vrše propagandu i generišu nasilje. Tabloidi su objavili vest da je došlo do incidenta. Tačno je, došlo je do incidenta i oni su ga izazvali, a odnosi se na gaženje Ustava“, kazala je.

Lider Srpskog pokreta „Dveri“, Boško Obradović, ponovo je da je predsednik skupštinskog Odbora za KiM, Milovan Drecun, odbio da dozvoli poslanicima iz opozicije da se obrate, da sednica bude otvorena za javnost, kao i da se na dnevni red stavi francusko-nemački plan.

Dodao je da su nakon toga svi članovi opozicije napustili sednicu.

„Jasno je da nije samo sednica zatvorena za javnost, parlament je ukinut. Ukinuti su medijski, naučni i drugi forumi, jer je najvažnije sakriti od javnosti ovaj protivustavni dokument. Ako je ovo povoljan sporazum po državu Srbiju – zašto se o tome ne bi raspravljalo? Pozivam vlast da štampaju sporazum i pošalju ga na kućne adrese, kao što su radili sa vodičem za penzionere. Neka građani procene kakav je“, rekao je Obradović.

Tanja Manojlović iz Demokratske stranke kazala je da su opozicioni članovi odbora pokazali solidarnost, zdrav razum, integritet i “nisu dozvolili da ih ponižavaju”.

„Zašto vlast odbija da govorimo o francusko-nemačkom sporazumu? Očigledno je da ako u jednom aktu ni po jednom osnovu ništa nije dobro za jednu stranu, a mnogo toga je dobro za drugu, onda to nije sporazum… Ono što je javnost imala prilke da vidi jeste da Vučić i SNS nisu uspeli da ispregovaraju bilo šta što je dobro za Srbe na Kosovu i interese države Srbije. Ovo je dokaz njihove nesposobnosti i dokaz da je Vučić samo kupovao vreme da bi se duže zadržao na vlasti i da se grupaciji oko njega omogući da se enormno bogati“, rekla je Manojlović.

„Neke planove treba držati u tajnosti“

Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije je kazala da je sednica Odbora za KiM bila zatvorena za javnost, jer neke planove i procese treba držati u tajnosti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.