Opozicija u Prištini zamera što u sporazumu nema međusobnog priznanja

Opozicione parlamentarne stranke Albanaca u Prištini ocenile su da dokument iz Brisela ne donosi međusobno priznanje, što je po njima glavni kriterijum za normalizaciju odnosa sa ...
Image

Predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići smatra da je Priština izgubila priznanje i dobila Zajednicu.

„Mora se glasno i jasno reći: već je zvanično evidentno da evropski predlog ne predviđa međusobno priznanje, kao glavni kriterijum za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i otvaranje evropske perspektive za našu državu“, piše u komentaru predsednik Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići.

Ocenio je da je premijer Aljbin Kurti „pogrešnim postupcima i politikom nepovratno degradirao proces dijaloga“.

„Shodno tome, omogućio je uklanjanje konačnog sporazuma usredsređenog na uzajamno priznavanje i doneo zemlji privremeni sporazum sa Udruženjem u centru“, napisao je Krasnići na Fejsbuku.

Demokratski savez Kosova u reakciji takođe ističe činjenicu da dogovor u Briselu ne sadrži međusobno priznanje.

„Iz izjave premijera o ovom sporazumu koji je već usaglašen, ali još nije predstavljen Skupštini Kosova, potvrđena je zabrinutost DSK, koja je već objavljena. Ovaj sporazum nije konačan i ne sadrži međusobno priznanje. Štaviše, zadržava dvosmislenost u tumačenju političkog statusa dve države“, navodi se u saopštenju DSK i ističe da je „to bio cilj Srbije“.

„Sve osim priznanja – bio je cilj Srbije. Sve osim priznanja ima ovaj sporazum, koji su strane već prihvatile. Prihvaćeni dokument predviđa i primenu svih dosadašnjih sporazuma – uključujući Zajednicu – kao i poseban status SPC. Premijer samo treba da se usaglasi o datumu osnivanja Zajednice, pošto je on, prihvatajući primenu preliminarnih sporazuma, pristao na njeno osnivanje“, navodi se u saopštenju.

DSK smatra da je, prema njihovim rečima, potpuno pogrešno vođenje procesa dijaloga od strane Kurtija tokom poslednje dve godine, pomerilo proces dijaloga od konačnog i pravnoobavezujućeg sporazuma u ​​osnovni sporazum, bez priznanja u njemu, i uz kontinuitet dijaloga u narednim godinama.

„Zaključak između izbora takvog sporazuma i eventualne izolacije Kosova je odgovornost premijera“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Alijanse za budućnost Ramuš Haradinaj naveo je na Fejsbuku da „sporazum predstavlja faktičko prihvatanje nezavisnosti Kosova, čime se vraća politička i bezbednosna normalnost“.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.