11:34 | 13.01.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

Opština Gračanica: Međunarodna zajednica da reaguje, KFOR da zaštiti narodRukovodstvo opštine Gračanica najoštrije je osudilo, kako navode, “brutalni napad specijalne jedinice Kosovske policije u zgradu opštine pod punom ratnom opremom”.

opstina-gracanica-medunarodna-zajednica-da-reaguje-kfor-da-zastiti-narod

Foto: TripAdvisor

Iz lokalne samouprave poručuju da je “nedopustivo i krajnje nedemokratski da bez obrazloženja i zvaničnog naloga suda specijalci upadaju u zgradu opštine, brutalno demonstrirajući silu nad radnikom obezbeđenja”, koji je kako kažu, “pretrpeo tešku psihičku traumu i medicinski je zbrinut, o čemu svedoči i medicinska dokumentacija”.

Napominju da je "celokupno stanovništvo na teritoriji opštine Gračanica uznemirila vest o najnovijem teroru kosovskih specijalaca, posebno u vreme kada se srpski narod priprema za obeležavanje ne samo pravoslavne Nove godine nego i velikog verskog praznika".

"Ovo je pokazatelj koliko je ulična demonstracija sile prisutna u tzv. demokratskim institucijama, koje bi trebalo da se bave zaštitom bezbednosti svakog građanina, bez obzira na veru i nacionalnost", navodi se u saopštenju.

Pozivaju sve relevantne međunarodne institucije i ambasade da osude "ovaj najnoviji napad na demokratiju", a KFOR da pojača prisustvo na terenu, "kako bi stanovništvo u opštini Gračanica zaštitio od mogućih novih provokacija policije.

U saopštenju se dodaje da "Opština Gračanica još uvek nema povratnu informaciju sa centralnog nivoa o razlozima ove brutalne akcije kosovskih specijalnih jedinica".

Lokalna samouprava poziva stanovništvo da ostane smireno i suzdržano, te da ne naseda na eventualne provokacije, kako bi svi u miru dočekali pravoslavnu Novu godinu.
Tagovi: GračanicaKFOR Kosovska policija

Povezane vesti


Najčitanije


09:30 | 12.08.2022


Najnovije