Opštine sa većinski srpskim stanovištvom na severu Kosova ne koriste pomoć Vlade

Četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom na severu Kosova ne koriste sredstva “Programa za infrastrukutu među zajednicama” kosovske vlade, rekao je ministar ...
Image

Na konferenciji je rečeno i da je kosovska vlada preduzela brojne mere koje se odnose na poboljšanje socioekonomske situacije, zapošljavanje, obrazovanje i za sprečavanje i smanjenje diskriminacije.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je na konferenciji “Za dodelu sredstava od posebne koristi za zajednice”, na kojoj su učestvovali uglavnom opštinski zvaničnici i predstavnici civilnog društva, da su upravo oni glavni komunikacioni kanal sa centralnim institucijama.

Kurti je govoreći o merama koje je kosovska vlada preduzela za suzbijanje inflacije i unapređenje prava zajednica, naveo da nezaposlenost ostaje jedan od najvećih izazova za Kosovo, posebno za manjinske zajednice.

“Nadamo se da će naša pomoć stići do svih građana, a naročito do onih kojima je najviše potreba. Izdvojili smo 150 miliona evra za paket obnove za penzionere, studente, radnike, zatim 50 evra za radnike u javnom sektoru i nadoknadu u privatnom sektoru. Svi znamo da nezaposlenost ostaje veliki problem naročito je izražena kod Roma, Aškalija i Egipćana. Današnja politika vlade je da svaka porodica ima jendog zaposlenog. Nadamo se da će sve organizacije podsticati nezaposlene na zapošljavanje da se registruju u službi za zapošljavanje, gde će biti prioritet ako nemaju članove porodica koji rade. Takvim investicijama mi možemo podstaći zapošljavanje i mislimo da bi tako imali korist svi građani. Da bi se postigao progres treba otovriti mogućnost svima”, rekao je Kurti.

Ministar administracije lokalne samouprave, Eljbert Krasnići, naveo je da ovo ministarstvo trenutno ima budžet od tri miliona evra za “Program za infrastrukutu među zajednicama”. Međutim, on je rekao da većinski srpske opštine na severu Kosova ne koriste ova sredstva.

„To je program koji opštine stalno koriste da bi se podržale zajednice u mestima gde nije bilo investicija od strane lokalnog nivoa. Pošto je to instrument podsticanja od dve godine imamo više od 60 projekata koji se finansiraju u opštinama Republike Kosova iz ovog fonda. Imamo poteškoće u severnim opštinama zbog toga što opštine na severu ne koriste ovaj instrument da obezbede dodatna sredstva za potrebe njihovih građana iz zajednice Srba, Bošnjaka, Albanaca. U drugim opštinama ima interesovanja i to su stimulativni projekti za mnoge građane”, kazao je Krasnići.

Na konferenciji su predstavljenje dve platforme za suzbijanje diskriminacije Roma, Aškalija i Egipćana, ali i kako je rečeno drugih zajednica na Kosovu, kao i platforma e-Kosovo, gde se kako je navedeno “javne usluge koje se vrše u kancelarijama i na šalterima institucija nude elektronskim putem”.

Koferenciju su organizovali Kancelarija za pitanja Zajednica i Kancelarija za dobro upravljanje kosovske vlade.

Glas Amerike


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.