10:20, 21.11.2019Izvor: Lajmi, KoSSev

Optuženi građevinski inspektori zbog nedozvoljene gradnje više stotina objekata na Šar planiniKosovsko Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv pet građevinskih inspektora u opštini Prizren - B. H, E. B, N. M, B. K i R. D, koji se sumnjiče da nisu vršili inspekcijski nadzor u skladu sa zakonima i naredili obustavu izgradnje više stotina ilegalnih objekata u području Prevalca u Nacionalnom parku "Šar planina", prenosi Lajmi.

optuzeni-gradevinski-inspektori-zbog-nedozvoljene-gradnje-vise-stotina-objekata-na-sar-planini

Foto: FK Ljuboten

U optužnici specijalnog tužilaštva navodi se da optuženi građevinski inspektori opštinske direkcije u Prizrenu, E. B, H. M, B. K i R. D, „u cilju nezakonitog pribavljanja materijalne koristi za vlasnike objekata bez građevinske dozvole, u regionu Nacionalnog parka ‘Šara’ u Prevalcu, u periodu od 22. juna 2006., kada je Skupština opštine Prizren odobrila Privremeni plan urbanističkog uređenja za to područje, do 3. maja 2013. kada je Ministarstvo za životnu sredinu i prostorno planiranje naredbom naredilo obustavu svih građevinskih radova na području Prevalca", nisu u skladu sa kosovskim zakonima izvršili inspekcijski nadzor i ujedno naredili obustavu izgradnje objekata u ovom području.

„Te su tokom ovih sedam godina dozvolili izgradnju nekoliko stotina zgrada bez građevinske dozvole, reagujući samo povodom nekih slučajeva“, navodi se u optužnici, prenosi Lajmi.net.

Njima se na teret stavlja - zloupotreba službenog položaja.

Ovim činom optuženi su, navodi tužilaštvo, prouzrokovali „značajnu degradaciju životne sredine“, dok su svakom vlasniku objekta izgrađenog bez dozvole omogućili da ostvari imovinsku dobit u prosečnom iznosu od 10.500 evra.

Optuženom B. H., glavnom ispektoru inspektorata Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja u opštini Prizren, stavlja se na teret zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i navodi da namerno nije izvršavao zadatke zadate odlukom ovog ministarstva i naredio rušenje ilegalno sagrađenih zgrada.

Lajmi navodi, da je ovo ministarstvo sačinjenim planom za sprovođenje uredbe o rušenju ovih objekata u četiri faze, definisalo da se u prvoj sruši 180 zgrada, dok u drugoj 28 od kojih je samo 20 rešenja o rušenju sprovedeno.

U trećoj fazi je doneto 45 odluka o rušenju od kojih je 16 opozvano, dok 29 nije sprovedeno.

Četvrta faza, kako prenosi Lajmi, nije sprovedena, te od 14. decembra 2013. do danas, nijedan ilegalno sagrađeni objekat nije srušen.


Tagovi: PravosuđeŠar planina

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije