14:32, 04.12.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Organizacijama za osobe sa invaliditetom nedostaje pomoć nadležnihUdruženje roditelja dece sa poteškoćama u razvoju „Podrži me“ i Centar za baznu rehabilitaciju, trenutno funkcionišu bez finansijske podrške lokalne samouprave u Mitrovici. 

organizacijama-za-osobe-sa-invaliditetom-nedostaje-pomoc-nadleznih

Radio Kontakt Plus

Centar za baznu rehabilitaciju se trenutno oslanja na sopstvene snage, jer je pored institucionalne, ove godine ostao i bez pomoći donatora. Sa druge strane, Udruženje roditelja dece sa poteškoćama u razvoju “Podrži me” funkcioniše prevashodno zahvaljujući Odboru za pomoć Srbima na KiM iz Republike Srpske, ali kontinuiranu finansijsku pomoć lokalne samouprave nemaju ni oni.

Centar za baznu rehabilitaciju je mesto u kome najosetljiviji članovi društva pronalaze podršku i sigurnost već 11 godina. Glavni finansijer u proteklom periodu im je bila međunarodna organizacija “Save the Children”. Radili su punim kapacitetom. Osim menadžera, edukatora, fizioterapeuta i vozača, u centru su bili zaposleni logopedi, psiholozi, socijalni radnici… Međutim, od prošle godine, svaki vid finansijske podrške je izostao. Novonastala situacija je dovela do toga da ovaj centar radi smanjenim kapacitetom. Ostalo je samo njih četvoro - menadžer centra, edukator, fizioterapeut i vozač, čiji se rad zasniva isključivo na volonterskoj osnovi.

“Sam centar je opremljen kompletno, ima 240 kvadratnih metara. Tu su sale za fizijatriju, imamo teretanu, salu za edukaciju, veliku igraonicu za opuštanje dece, kompjutere… imamo sve uslove koji su potrebni, jedino što nam smeta i što nam fali, to su finansijska sredstva”, ukazuje Biljana Milović, edukatorka Centra za baznu rehabilitaciju, koja je juče govorila na debati povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, organizovanoj od strane NVO “Aktiv”.

Primećuje da u ovoj godini, na severu Kosova, skoro i da nije bilo projekata usmerenih ka licima sa invaliditetom.

“Pisali smo 10-tak projekata u toku ove godine. Uglavnom je bilo ‘biće’, ‘sačekajte’, ‘budite strpljivi’… Međutim, sve do danas od toga nema ništa. Tako da se nadamo da će nešto krenuti od naredne godine.”

Registracija i održavanje kombija, kao i saniranje stakla na vratima centra, koje je nedavno polomljeno, je pomoć koju su ove godine dobili od Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica. Opština Zvečan im obezbeđuje troškove goriva.

Izostala je čak i zainteresovanost volontera, u odnosu na raniji period, koji su, kako kaže, bili jako predani i sa zadovoljstvom pomagali.

“Ove godine su nešto nezainteresovani. Nekoliko puta su došli, otišli, pa ih nema. U toku ove godine, nemamo pohvale za volontere.”

Milović dodaje da im je svaka pomoć dobrodošla, te da su njihova vrata otvorena za svakog ko želi da volontira.

Udruženje roditelja dece sa poteškoćama u razvoju “Podrži me”, kao što je i pomenuto, funkcioniše zahvaljujući Odboru za pomoć Srbima na KiM iz Republike Srpske, na čelu sa Miloradom Arlovim. Odbor pomaže udruženje od njegovog osnivanja. 

Za razliku od Centra za baznu rehabilitaciju, ovo udruženje ima uposlene psihologe, logopeda i defektologa, a može se pohvaliti i velikim brojem volontera. Pored Mitrovice, postoje kancelarije u Zubinom Potoku i Leposaviću, koje su gradonačelnici ovih opština ustupili na korišćenje.

Međutim, budući da nemaju finansijskih sredstava da uposle stručnjake koji bi bili zaduženi za rad u ovim kancelarijama, tim iz Mitrovice je prinuđen da obilazi ove dve opštine.

“Naši radnici odlaze svakodnevno tamo i rade sa decom, a nije nam nimalo jednostavno. I ja mogu reći da smo mi i sami volonteri, ali jednostavno ako nešto želiš, moraš i volontirati. Dosta dugo sam volonter, a pre svega sam majka koja ima cilj… dajmo snagu ovoj deci i uradimo sve da oni napreduju”, kaže Ivana Rakić, predsednica Udruženja roditelja dece sa poteškoćama u razvoju “Podrži me”.

Iako se u Mitrovici mogu pohvaliti velikim brojem volontera, to nije slučaj sa opštinama Zubin Potok i Leposavić.

“Uvek nedostaju volonteri. Imam troje koji rade, ali volela bih da ih ima više, zato što bi ispunili ceo dan kao što radimo u Mitrovici.”

A u Mitrovici rade od 9 ujutro do 9 uveče i to u skučenom prostoru. Očekuju da će se naredne godine i to promeniti, budući da se radi na izgradnji Dnevnog centra, površine 714 kvadratnih metara. Troškovi izgradnje predviđeni su u vrednosti od 280.000 evra. 

I ovde im je glavni finansijer Odbor iz Republike Srpske, a u pomoć su pritekli i pojedici, kao i nekoliko preduzeća sa ovih prostora. Potraga za donacijama kontinuirano traje, u nadi da će naići na pomoć dobrih ljudi kako bi posao priveli kraju.

“Odbor za pomoć je za svaku vrstu pohvale i tu prosto ne mogu reći ‘hvala’, jer je toliko malo da se izgovori.”

Ipak, kao krunu ovog udruženja, Rakić ističe predani rad roditelja, čija je osnovna briga “šta će biti sa našom decom, kada sutra nas ne bude bilo”.

“Pre svega moram da kažem da sam ja ponosna na roditelje, na njihovu snagu, na njihovu borbu koliko su oni iskreni i koliko se oni nesebično bore. Kao neko ko vodi ovo udruženje, mogu da kažem da sam ponosna što sam zadobila njihovo puno poverenje i to ću čuvati kao malo vode na dlanu.”

Iako suočeni sa navedenim problemima, iz ovih organizacija poručuju da neće odustati i da će kucati na sva vrata, kako bi dobili bilo kakvu vrstu pomoći. 

“Mi ćemo bez prestanka pričati, ne samo 3. decembra. Svakodnevno ćemo pričati i tražiti pomoć. Jednostavno nećemo dozvoliti da žmure nad našim problemom. Ja moram da kažem da su ovi roditelji, pored problema koje nose, vrlo aktivni u svim procesima u gradu, i zaslužuju podjednak tretman. Zato ne smemo dozvoliti da ova deca i njihovi roditelji budu zaboravljeni”, poručuje Ivana Rakić.

“Iako nemamo ta finansijska sredstva, mi ćemo nastaviti sa radom, jer deca su navikla na centar. To je u stvari kruna našeg uspeha i našeg rada. To poštovanje i ljubav prema deci. Nadam se da ćemo imati neku finansijsku podršku i da ćemo trajati još dugo kao što smo trajali i do sada. Deci je jako potreban ovaj centar. Oni ne samo da se edukuju, vežbaju… oni se i druže, a to druženje njima mnogo znači. Zbog dece mnogo vredi podržati ovaj centar”, zaključuje Biljana Milović.

Udruženo delovanje, je potencijalno dobar model za bolje funkcionisanje, smatraju učesnici debate. Volje za saradnjom ima, a hoće li do nje doći, ostaje da se vidi u predstojećem periodu.   

Debata je organizovana u Mitrovačkom društvenom klubu, koji se finansira od strane Kosovske fondacije za otvoreno društvo - KFOS.


Tagovi:

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije