Orlić: Uputiću poziv Vučiću za sednicu o KiM, dogovorićemo se kada bi mogla da se održi

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić kaže da će povodom želje dela opozicije da se u parlamentu održi još jedna sednica o Kosovu i Metohiji uputiti poziv predsedniku Aleksandru ...
Image

Predstavnici Srpskog pokreta Dveri, Nove Demokratske stranke Srbije i Srpske stranke Zavetnici rekli su ranije danas na konferenciji za novinare u parlamentu da im je Vladimir Orlić na sednici Kolegijuma dao garancije da će nova sednica o Kosovu i Metohiji biti održana u narednih mesec dana, prenosi RTS.

„Već nedeljama unazad stranke opozicije zahtevaju da se održi sednica o najvažnijem državnom pitanju, a to je KiM. Imali smo dve sednice o tome, ali nismo održali sednicu posle dve runde pregovora o francusko-nemačkom dokumentu“, rekao je predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Orlić se, posle obraćanja lidera Srpskog pokreta Dveri Boška Obradovića u skupštinskoj sali, gde je govorio i o sednici na kojoj bi bilo reči o KiM, obratio poslanicima kako bi precizirao šta je dogovoreno na Kolegijumu.

„Što se tiče vaše želje da u narednom periodu ponovo imamo sednicu na temu Kosova i Metohije, ja sam vama svima rekao da ću da pozovem predsednika Republike, pa ćemo da dogovorimo šta je realno, i eventualno kada, u skladu sa obavezama, i našim u Skupštini i obavezama u Predsedništvu“, rekao je Orlić.

Orlić je podsetio poslanike da su do sada održane dve sednice na temu KiM i istakao da su najmanje u sali bili oni poslanici koji su tražili njihovo održavanje.

„Podsetio sam vas da samo to imate u vidu, da onda i sami razmislite koliko sve to zajedno ima smisla. Neke poslaničke grupe uopšte nisu htele ni da sede. Ovi koji hoće neki referendum nisu ni sad tu, oni su rešili da demonstrativno napuste sednicu i nisu se ni vraćali. Na ovoj poslednjoj na kojoj je bio predsednik ni sekund u sali proveli nisu“  , rekao je Orlić.

Poslanici Skupštine Srbije započeli su danas prvu sednicu redovnog prolećnog zasedanja, a na dnevnom redu je više kadrovskih rešenja, među kojima je izbor istaknutih pravnika za Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaštva, kao i izbor Zaštitnika građana.

Aleksić: Neka narod odluči o francusko-nemačkom sporazumu

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da bi Skupština Srbije trebalo da raspravlja o inicijativi Narodne stranke za raspisivanje referenduma o francusko-nemačkom sporazumu za Kosovo, jer narod mora da odluči o tom najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju, prenosi N1.

„Nemojte se bojati naroda, nego dajte da narod o tome odluči. Pozivam vas da danas, tačno deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji je bio prvi sporazum o razvlašćivanju države Srbije na Kosovu i Metohiji, raspravljamo o inicijativi za održavanje obavezujućeg referenduma, jer narod mora da odluči o sporazumu koji tretira ‘Kosovo’ kao nezavisnu državu“, rekao je Aleksić na sednici Skupštine Srbije.

Većina u parlamentu danas je odbila da na dnevni red po hitnom postupku stavi Rezoluciju Skupštine Srbije o osnovnim principima za dalje političke aktivnosti radi zaštite nacionalnog interesa na Kosovu i Metohiji, koju su predložili poslanici Narodne stranke.

„Narodna stranka je 14. marta podnela inicijativu za sazivanje sednice parlamenta o raspisivanju obavezujućeg referenduma o francusko-nemačkom planu kojim se Kosovo i Metohija tretira kao nezavisna država. Toga danas nema na dnevnom redu, nego bi trebalo da raspravljamo o izboru zaštitnika građana, što je takođe važno, ali je ovo istorijski momenat i mi snosimo istorijsku odgovornost i nemamo pravo da ćutimo o tom planu“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je Zakonom o Narodnoj skupštini definisano da redovno zasedanje počinje prvog radnog dana u martu, što znači da je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić zakasnio 50 dana sa zakazivanjem sednice, a onda je po hitnom postupku zakazao sednicu 24 sata pre njenog održavanja.

Jovanović: Garancija da će sednica Skupštine o Kosovu održati do polovine maja

Šef poslaničke grupe koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je da im je predsednik Skupštine na jutrošnjem sastanku Kolegijuma dao garanciju da će sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o francusko-nemačkom predlogu sporazuma o Kosovu biti u narednih mesec dana, do polovine maja, prenosi N1.

Jovanović je na konferenciji za novinare „državotvorne i patriotske opozicije“  ocenio da je sramno da do sada nije održana sednica na tu važnu temu, jer Skupština mora da se o francusko-nemačkom predlogu izjasni na argumentovan način.

„Sazivanje današnje sednice po hitnom postupku je opet postala nesnosna praksa“, ukazao je on i podsetio da su svi zahtevi opozicije da se na dnevni red stavi sporazum sa Prištinom odbijani, a pošto se radi o važnom nacionalnom pitanju, nema nikakvog smisla da se sednica o bilo čemu drugom održava pre.

„To je sramotno za ovaj dom i ruganje građanima Srbije“, zaključio je Jovanović.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da se nada da će prolećne zasedanje Skupštine biti drugačije nego dosadašnja u ovom sazivu, a to znači da će već sledeća sednica biti dopunjena predlozima opozicije i da će sledeće sedmice članovi Vlade doći da odgovaraju na pitanja poslanika.

„Za savez državotvorne i patriotske opozicije važno je da ćemo imati sednicu o francusko-nemačkom sporazumu koji je Aleksandar Vučić prihvatio u Briselu i njegovom aneksu u Ohridu“, naglasio je Obradović.

On je najavio sledeći protest „drž avotvorne i patriotske opozicije“ za subotu u Novom Sadu, ispred Srpskog narodnog pozorišta.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.