16:04, 14.01.2020Izvor: RTK 2

OŠ “Braća Aksić“ u Lipljanu obeležila 155 godina postojanjaOsnovna škola „Braća Aksić“ u Lipljanu obeležila je 155 godina postojanja. Pre kulturno - umetničkog programa, učenici su sa svojim nastavnicima prisustvovali liturgiji u crkvi Sv.Flora i Lavra u ovom gradu.

os-braca-aksic-u-lipljanu-obelezila-155-godina-postojanja

RTK2

Osnovna škola u Lipljanu osnovana je davne 1865. godine. Najviše podataka, građe i istraživanja vezano je za početak rada škole, zahvaljujući, pre svega, Deni Debeljkoviću, Branislavu Nušiću, Ivanu Ivanoviću, prof. Milošu Milojeviću, dr Jovanu Hadživasiljeviću, dr Jagošu Đilasu, dr Vladimiru Bovanu i drugima.

„Trudimo se da nam porodice ostanu na ovim prostorima, da žive, da rade. Ja bih ovako apelovala i volela vratite se svi, dođite u naš Lipljan i mojoj generaciji i mojoj rodbini, prijateljima, dođite da nas bude što više, biće nam lakše“, kaže Bogdanka Mirić, V. D direktora OŠ “Braća Aksić“.

Osnovnu školu „Braća Aksić“ trenutno pohađa 126 đaka, sa isturenim odeljenjima u Grackom, Rabovcu, Novom naselju i Suvom Dolu.

„Obeležili smo Dan škole, sa učenicima smo povodom ovog događaja pripremili poseban program. Svi učenici su vredno radili na izradi ovog projekta i poručujem im da ostanu vredni, radni i poslušni“, rekla je učiteljica Milena Nikolić.

„Nakon rata bili smo izmešteni po kućama. Ova škola izgrađena je 2005.godine, tu smo našli naš dom, tu smo zajedno i šaljemo poruku da možemo da živimo zajedno i da mi postojimo ovde“, kazao je učitelj Zoran Ćirković.

Nakon liturgije posvećene Vasiliju Velikom, protojerej-stavrofor Srđan Stanković je okupljenima poručio da škola u Lipljanu ima više godina nego mnoge moderne države u svetu, dodajući da učitelji moraju da govore o njihovim korenima.

„Nemojte nikada da zaboravite koji učite i vaspitavate našu decu, koju smo mi po svom opredeljenju i po svom poverenju u vas ustupili vama, da nikad ne zaboravite da učite decu ko smo i šta smo“, poručio je Stanković.

Za bogat kulturno- umetnički program pobrinuli su se učenici i nastavnici ove obrazovne ustanove.

Već osmu godinu zaredom, obeležavanju dana škole prisustvuju predstavnici kulturno - informativnog Centra iz Severne Makedonije „Spona“, koji su učenicima uručili novogodišnje paketiće.

Osnovna škola “Braća Aksić” je i dalje jedina na Kosovu u kojoj se nastava zbog pijačnog dana zbog bezbednosti ne odvija ponedeljkom. 


Tagovi: LipljanObrazovanje

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije