Osim protivtenkovskih raketa, Kosovo planira i druge nabavke oružja

Pored 246 protivtenkovskih raketa Javelin koje bi trebalo da stignu iz SAD, Ministarstvo odbrane Kosova je saopštilo da planira da kupi i drugo naoružanje.
Image
Foto: kryeministri-ks

Međutim, politička savetnica ministra odbrane Kosova Ljiridona Gaši (Liridona Gashi) je za RSE navela da ne može da otkrije o kakvoj nabavci se radi jer su to „poverljive informacije“.

Ona je navela da je zahtev za kupovinu raketa Javelin podnet na osnovu prethodnog plana, te da nije reakcija na „zabrinjavajući napad u Banjskoj na severu Kosova 24. septembra i stalnih pretnji iz Srbije“.

„Snabdevanje oružjem znači ulaganje u ispunjavanje ustavne misije Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), zaštitu teritorije Kosova i garantovanje bezbednosti za sve naše građane“, rekla je Gaši, ponavljajući stav zvaničnog Vašingtona da će ova nabavka doprineti i „povećanju stabilnosti u Evropi“.

Kosovo je za napad u Banjskoj kod Zvečana na severu Kosova, kada je ubijen jedan policajac, optužilo Srbiju, što je zvanični Beograd negirao.

Odgovornost za napad je preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste – stranke Srba na Kosovu koja uživa podršku Beograda.

Međunarodna zajednica je oštro osudila napad u Banjskoj uz zahtev da se počinioci izvedu pred lice pravde.

Policija Kosova je u danima nakon napada pronašla arsenal oružja i drugu opremu koju je oružana grupa Srba ostavila za sobom.

Zašto se Kosovo naoružava?

Rašit Ćaljaj (Rashit Qalaj), član parlamentarne komisije za bezbednosna i odbrambena pitanja ispred Demokratske partije Kosova, u izjavi za RSE ocenjuje da je Kosovo primorano da bude spremnije u pogledu opreme i naoružanje nakon napada u Banjskoj i čestih pretnji Srbije podizanjem borbene gotovosti oko granica sa Kosovom.

Sličan stav iznose i iz odbrambene obaveštajne agencije Džejns (Janes), sa sedištem u Krojdonu u Velikoj Britaniji.

„Srbija je zauzela militantnu liniju u poslednje vreme, a Kosovo je posebno moralo da se suoči sa nestabilnom situacijom na severu gde dominira srpska zajednica“, navode za RSE iz ove agencije.

Dodaju i da se ruska invazija na Ukrajinu doživljava kao „upozorenje šta se može dogoditi u budućnosti, imajući u vidu da se Srbija svrstala na stranu Rusije“.

Ove argumente iznosi i Ćaljaj, uz navode da su i evropske zapadne zemlje počele da jačaju svoju vojsku nakon početka rata u Ukrajini 2022. godine.

„Kosovo takođe treba da poveća svoje kapacitete, kako kadrovski, tako i u pogledu nabavke naoružanja i vojne opreme“, kaže Ćaljaj.

Dodao je da bi Kosovo trebalo da se razvija i sa profesionalne tačke gledišta kako bi bilo pripremljeno za korišćenje različite borbene opreme.

Predsednica Vjosa Osmani je 12. januara saopštila da Kosovo „ulazi u novu i odlučujuću fazu jačanja državnih odbrambenih kapaciteta“, što uključuje razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa standardima NATO-a.

Ona je izrazila uverenje da će američki Kongres podržati prodaju protivtenkovskih raketa Javelin kako bi se „povećala bezbednost na Kosovu, u regionu i Evropi“.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) je 11. januara obavestila Kongres o predloženoj prodaji oružja Kosovu kao strane vojne prodaje.

U pitanju je 246 raketa Javelin FGM-148F, kao i 24 lansirne jedinice koje je Kosovo tražilo, saopštila je američka Agencija za odbrambeno bezbednosnu saradnju.

Kupovina planirana pre događaja u Banjskoj

Osmani je 12. januara saopštila da je o odobrenju Programa strane vojne prodaje razgovarano sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antony Blinken) jula 2022. godine.

I Ljiridona Gaši iz Ministarstva odbrane navodi kako se nabavka raketnog sistema obavlja na osnovu prethodnog plana, usklađenog sa potrebama Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) i Sveobuhvatnog tranzicionog plana za povećanje odbrambenih sposobnosti KBS-a, navela je ona.

Skupština Kosova je 2018. usvojila zakonske promene za transformaciju mandata Kosovskih bezbednosnih snaga u oružane. Predviđeno je da transformacija traje 10 godina, odnosno da do 2028. ostvare puni operativni kapacitet.

Američka Agencija za bezbednosnu saradnju u oblasti odbrane 11. januara je saopštila da će prodaja raketa Javelin i prateće opreme „povećati dugoročne odbrambene kapacitete Kosova za zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i za ispunjavanje državnih zahteva u oblasti odbrane“.

Šta su rekli iz Srbije?

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je informacija o američkoj prodaji antitenkovskih raketa Kosovu veliko razočaranje, ali da će Srbija, zajedno sa SAD, raditi na očuvanju srpsko-američkih odnosa.

„Za nas je od najveće važnosti da mir u regionu ne bude narušen i Srbija će nastaviti da se ponaša odgovorno i da doprinosi stabilnosti na Balkanu“, rekao je on.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević je za beogradski portal Kurir rekao da Beograd ne može da menja politiku SAD, ali da može da jača svoje odbrambene kapacitete, te da će imati „adekvatan odgovor“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.