Osmani: Dok se Srbija približava Rusiji mi tražimo članstvo u NATO

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, zatražila je podršku drugih zemalja za članstvo u NATO, jer kako je rekla, dok je Kosovo veoma jasno u svojim ciljevima i traži prijem u Alijansu, dotle ...
Image

„Srbija je bila u zajedničkim projektima sa NATO sve dok nije odbila članstvo. Njeno približavanje Rusiji dovoljno govori. Još uvek nismo deo Partnerstva za mir. Kosovo je jasno u svojoj nameri da postane članica i da doprinese u tom pravcu, iz tog razloga je veoma važno da svaka članica NATO podrži članstvo Kosova u Partnerstvu za mir“, rekla je Osmani na otvaranju seminara Parlamentarne skupštine NATO koji je održan u Prištini.

Optužila je Evropsku uniju da krši sopstvena pravila kada se radi o liberalizaciji viznog režima za Kosovo i da se nikada u istoriji EU nije desilo da kada Evropska komisija preporučuje liberalizaciju Savet Evrope tu preporuku ne poštuje, kakav je slučaj sa Kosovom koje je imalo i ispunilo duplo više kriterijuma da dobije pozitivnu ocenu Evropske komisije.

Ona je dodala da je sada Kosovo optimista da će doći do liberalizacije, ali je i oprezno jer se i ranije govorilo da su stvari urađene, a nije bilo tako.

Dodala je da će bezbednost i mir na Zapadnom Balkanu biti krhki ako ovaj region ostane van važnih odluka koje će biti donete narednih dana.

Podvukla je da prisustvo misije KFOR-a na Kosovu neophodno i biće i dalje dobrodošlo, „bar dok Kosovo ne postane članica NATO-a“.

Evroatlantske integracije Zapadnog Balkana: produženi izazovi, nove realnosti i buduće perspektive“ tema je trodnevnog „Rouz-Rot“ seminara Parlamentarne skupštine NATO koji je u toku u Prištini.

Na 102. „Rouz-Rot“ seminaru Parlamentarne skupštine NATO učestvuje oko 100 učesnika, uključujući poslanike iz zemalja članica NATO i zemalja partnera.

Učesnici skupa razgovaraju o izazovima i budućoj perspektivi Zapadnog Balkana u promenljivom evropskom bezbednosnom okruženju, podršci NATO miru i stabilnosti u regionu, reformi upravljanja sektora bezbednosti i parlamentarnom nadzoru bezbednosnih institucija na Kosovu.

Seminar je organizovan u saradnji sa kosovskom skupštinom, uz podršku Vlade Švajcarske i Ženevskog centra za upravljanje sektorom bezbednosti, u saradnji sa Komisijom za odbranu i bezbednost.

Beta/N1


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.