Osmani i Kurti: Američki zvaničnici ponovili da briselski dijalog treba da vodi ka međusobnom priznavanju

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, po povratku iz Sjedinjenih Država izjavila je da je američka administracija ponovo potvrdila da dijalog Beograda i Prištine treba da bude usmeren na međusobno ...
Image

Osmani je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Aljbinom Kurtijem, rekla da je kosovska strana tokom sastanka sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom iznela svoje stavove i detaljno ga obavestila o procesu implementacije određenih sporazuma, kao što je na primer onaj o energetici.

Dodala je da je sa Blinkenom razgovarano i o povećanju broja priznanja kosovske nezavisnosti.

„Ogromna većina priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama koje Kosovo danas ima – u velikoj meri je zahvaljujući podršci SAD. Stoga smo u suštini razgovarali o tome kako se može ojačati međunarodna pozicija Kosova uz pomoć SAD, da se pridruži naša zemlja drugim međunarodnim organizacijama“, rekla je Osmani.

Kazala je da je bilo reči i o potencijalnom članstvu Kosova u NATO.

Prema njenim rečima, razgovaralo se i o manastiru Visoki Dečani, te da nije bilo reči o inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Kurti je kazao da se 80 odsto sastanka odnosio na bilateralne odnose Kosova i SAD.

„SAD u potpunosti priznaju Kosovo kao suverenu, demokratsku državu. Za SAD je Kosovo normalna zemlja. Odnos sa Srbijom nije normalan. Normalan odnos imamo sa Albanijom, Severnom Makedonijom i Crnom Gorom, ali ne i sa Srbijom. Kako izgleda formula normalizacije, slažemo se sa SAD, pravno obavezujući sporazum za punu normalizaciju usredsređen na međusobno priznavanje“, dodao je Kurti.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.