Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Osmani i Kurti primili izveštaj EK: Cilj – članstvo u EU

Predstavnici kosovskih institucija primili su danas od šefa Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaša Sunjoga izveštaj Evropske komisije za Kosovo za ovu godinu. 
Image

„Predsednica Osmani je rekla da će se Republika Kosovo formalno prijaviti za članstvo u Evropsku uniju, ističući potrebu za ubrzanjem ovog postupka, kao i hitnu potrebu okončanja procesa liberalizacije viza za građane Kosova“ – saopšteno je iz kabineta kosovske predsednice, Vjose Osmani. 

Ona je navela da je članstvo Kosova u EU „državni prioritet“, ocenivši da su kosovske institucije preduzele „konkretne korake“ za jačanje vladavine prava, demokratije i ljudskih prava. 

Ambasador Sunjog je, dodaje se u saopštenju, istakao da ovogodišnji izveštaj priznaje opšti napredak Kosova, posebno u oblasti vladavine prava, kako u poređenju na prethodnu godinu, tako i u odnosu na region. 

„Dobro je videti da nema regresivno ocenjenih polja kao u prošlim godinama. U mnogim oblastima smo se pomerili stepenicu više na lestvici napretka, kao što su borba protiv korupcije, reforma javne uprave, ekonomska i monetarna politika, funkcionisanje tržišne privrede, obrazovanje i kultura, socijalna politika i zapošljavanje, saobraćajna politika, transevropske mreže, hrana, bezbednost, veterinarska i fitosanitarna pitanja“ – poručio je kosovski premijer, Aljbin Kurti, nakon što je primio izveštaj. 

„Kosovo je svetionik demokratije u regionu“, naglasio je, dodajući da je Kosovo ispunilo 95 kriterijuma iz Vodiča za liberalizaciju viznog režima, te da je „red na EU da deluje, kako bi se omogućilo slobodno kretanje građana“. 

„Naš cilj da apliciramo za članstvo u Evropskoj uniji smo proglasili kao prvi korak u cilju dobijanja statusa kandidata“, naglasio je Kurti. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.