Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Osmani na prvom samitu Evropske političke zajednice

U Pragu se 6. i 7. oktobra održava prvi samit Evropske političke zajednice. Razgovaraće se o nizu tema u vezi sa bezbednosnom situacijom u jeku rata u Ukrajini i njegovim posledicama. Deo ovog samita ...
Image

Ovaj inauguracioni sastanak okupiće šefove država iz 44 zemlje evropskog kontinenta sa ciljem promovisanja političkog dijaloga i jačanja saradnje radi bavljenja najhitnijim pitanjima bezbednosti i stabilnosti u Evropi. 

Evropska politička zajednica je platforma za političku koordinaciju stvorena na osnovu predloga francuskog predsednika Emanuela Makrona i kojoj će se pridružiti lideri 27 država članica Evropske unije (EU) i lideri 17 drugih evropskih zemalja.

Ova inicijativa teži promovisanu dijaloga i saradnje na pitanjima od zajedničkog interesa, jačanju bezbednosti, stabilnosti i prosperiteta na evropskom kontinentu.

Pored učešća na glavnim sesijama Evropske političke zajednice, kosovska predsednica održaće bilateralne sastanke sa evropskim liderima na kojima će razgovarati o produbljivanju saradnje – navode iz njenog kabineta. 

Osmani će, dodaje se, pred evropskim liderima preneti poruku „nepokolebljive posvećenosti naroda i institucija“ evroatlantskim integracijama, kao garanciji održivog mira u regionu i šire, a tokom bilateralnih sastanaka, Osmani će takođe razgovarati o podršci članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama – navode. 

Sa druge strane, srpski predsednik Aleksandar Vučić naveo je da ukoliko bude prisustvovao samitu da će „iznositi stavove Srbije“. 

„Videćemo ko će biti prisutan i da li će biti prisutan… Ako budem prisustvovao, iznosiću stavove Srbije, ali videćemo… Stvari se danas menjaju neverovatnom brzinom. Tu će biti 41 zemlja… Naravno 27 zemalja EU, ceo Zapadni Balkan gde oni računaju da je Kosovo šesta zemlja, a mi samo kao entitet, a ne državu. U svakom slučaju, to je nešto sa čim ćemo morati da se suočavamo u svetlu i sve većeg sukoba Turske i Grčke, Jermenije, Azerbejdžana, sve većih problema…“ – kazao je u ranijoj izjavi za medije. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.