Osmani: Nema autonomije za srpske opštine, ne bih dozvolila kršenje Ustava

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, izjavila je da nema autonomije za srpske opštine i da sa mesta predsednice ne bi dozvolila da se krši Ustav.
Image

Osmanijeva je za prištinske medije navela da Kosovo već ima garancije da neće biti prekoračen Ustav.

„Nema autonomije. Sve što bi proizašlo iz Ustava Kosova, mora da bude ratifikovano u Skupštini, tako da će na kraju poslanici odlučiti o tako nečemu. Ali, kao predsednik, ni u jednom trenutku ne bih dozvolila da se to postigne mimo Ustava, ili mimo odluka Ustavnog suda koji je definisao parametre u pogledu prava Srba i njihovog organizovanja na Kosovu“, rekla je Osmanijeva.

Dodala je da kosovska delegacija radi na utvrđivanju detalja koji se tiču člana 7. iz sporazuma postignutog u dijalogu i da se to sve zasniva na principima koji su već utvrđeni.

Prvi princip, kako je rekla, je Ustav Kosova, tako da „autonomija ne može da bude mimo Ustava“, a kao drugi princip je navela odluku Ustavnog suda iz 2015. godine i druga načela utvrđena od strane Skupštine koja se, kako je navela, „odnose na očuvanje integriteta i suvereniteta zemlje i unutrašnje funkcionalnosti poznate kao princip unitarnosti“.

„Moram da pomenem i američku poziciju, koja je i pismeno utvrđena, a koja je, između ostalog, dodatni princip vodič u koracima koji su pred nama. Naša država ima garancije da neće smeti da se prekorači Ustav i mi ćemo sve te garancije iskoristiti da zaštitimo interes države“, istakla je Osmanijeva.

Beta/Kim


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.