Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Osmani: Predsednici opština na severu dužni da polože zakletvu u roku

Kosovska predsednica Vjosa Osmani rekla je da su gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova dužni da polože zakletvu u određenim zakonskim rokovima.
Image

Osmani je rekla da očekuje da sve procedure prođu bez problema i bez tenzija, jer su, prema njenim rečima, održani izbori na severu kako to zahtevaju Ustav i važeći zakoni.

Osmani je dodala da je sada važno da izabrani gradonačelnici rade sa građanima koji žive u četiri severne opštine i da ih ubede da su svi projekti u njihovom najboljem interesu:

„Kao što znate, izbori su održani, jer naš Ustav i zakon na snazi nalažu da se izbori održavaju svaki put kada gradonačelnik podnese ostavku. Ono što je stvorilo ovu situaciju jesu ostavke bivših gradonačelnika severnih opština. U ovoj situaciji imali smo ustavne i zakonske obaveze i bezbednosne institucije su dale sve od sebe da dan izbora protekne bez ijednog problema“.

„Sada smo u situaciji da i pored malog procenta (učešća na izborima), zakon ne zahteva određeni procenat učešća. A predsednici i svi izabrani zvaničnici imaju obavezu da polože zakletvu i počnu sa radom u zakonskim rokovima” – dodala je. 

„Ono što je važno jeste da svi gradonačelnici rade sa građanima koji žive u ove četiri opštine i ubede ih da im svi projekti idu u prilog, administrativne službe, bezbednost im ide u prilog. Ekonomski projekti ih osnažuju, tako da je svaka akcija u korist građana, a ne suprotno, i očekujemo da sve ove procedure prođu bez problema i bez ikakvih tenzija“, rekla je Osmani.

Ona je rekla da je bojkot izbora srpskih građana protiv njihove volje, koji je pokrenuo predsednik Srbije Aleksandar Vučić i da su ga sprovele nelegalne strukture na severu.

„Bojkot tamošnjih građana Srbije nije bio dobrovoljan, to je bio iznuđeni bojkot koji je u Srbiji podstakao Vučić, a sprovodile su ga njegove nelegalne i kriminalne strukture na severu Kosova koje su stalno zastrašivale, ucenjivale i pretile srpskim građanima na severu“ – tvrdi ona. 

Klan, Ekonomija onlajn


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.