Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Osmani: Za nepuna 24 sata Srbija dva puta prekršila Ohridski sporazum

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, izjavila je da je Srbija za manje od 24 sata dva puta prekršila Ohridski sporazum.
Image

Ona je na Tviteru rekla da je prvi prekršaj spoljno mešanje u izbore na Kosovu, dok je drugo lobiranje i glasanje protiv prihvatanja zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.

„Srbija je za manje od 24 sata počinila dva kršenja Briselsko-Ohridskog sporazuma: spoljno mešanje u izbore na Kosovu (suprotno članu 2.), lobiranje i glasanje protiv prijave Kosova u Savet Evrope (suprotno članu 4.). Novi sporazum, ali ista stara Srbija“, napisala je Osmani na Tviteru.

Kako je objavljeno Srbija je juče na Savetu ministara Saveta Evrope sa još šest drugih država glasala protiv dostavljanja zahteva Kosova za učlanjenje Parlamentarnoj skupštini SE.

Prethodno su najviši zvaničnici Srbije pozvali kosovske Srbe da bojkotuju izbore za gradonačelnike opština na severu Kosova koji su održani 23. aprila ove godine.

Petković: Verovatno misli na ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagujući na tvrdnje kosovske predsednice, Vjose Osmani, poručio je da je apsurd najbolja reč da se opiše politička filozofija Prištine.

„Kada Vjosa Osmani pomene kršenje Briselskog sprazuma, verovatno misli na Zajednicu srpskih opština na KiM. Obaveze Prištine u tom pogledu su opisane u prvih šest paragrafa sporazuma, a do danas, deset godina kasnije od potpisivanja sporazuma, rezultat je nula“, naveo je Petković na Tviteru.

Petković je dodao da je smelost Osmanijeve da govori o kršenju Briselskog sporazuma apsurdna.

„Smelost Vjose Osmani da nekome drži lekcije o kršenju Briselskog sporazuma jeste apsurdna, ali apsurd je reč koja najbolje opisuje političku filozofiju u Prištini. I jučerašnji izbori su to jasno potvrdili“, poručio je Petković u sinoćnoj objavi na Tviteru.

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.