Osmani: ZSO mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je danas u Podgorici da Zajednica opština sa srpskom većinom (ZSO) mora da bude u potpunosti u skladu sa kosovskim ustavom, i da ukoliko se uzmu ...
Image

„Kosovo ne beži od svojih obaveza, ali istovremeno tražimo da svi naši međunarodni partneri budu jasni u pogledu kršenja koje je Srbija počinila u vezi sa sporazumima postignutim u Briselu, odnosno Ohridu, Člana 4. sporazuma, koji zahteva da se Srbija ne protivi članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji“, kazala je Osmani.

Ona je novinarima posle ceremonije polaganja zakletve predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, rekla da će zbog toga što je Srbija prekršila sporazume iz Brisela i Ohrida, da bi se izbegao rizik od defunkcionalizacije Kosova stalno svoje angažovanje koordinisati sa SAD i EU.

„Nemamo interes niti nameru da bežimo od svojih obaveza, ali uvek ponavljajući da Asocijacija (ZSO) mora da bude u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine i ni u jednom trenutku ne bi trebalo da postoji element koji državu Kosovo čini nefunkcionalnom“, rekla je ona.

Na pitanje da li neko osim Srbije traži ZSO sa izvršnim ovlašćenjima, Osmani je odgovorila da je „problem u tome što ako zvaničnici EU zahtevaju da čak i sam statut bude između onoga što Srbija želi i onoga što Kosovo predlaže“, te da „uvek postoji rizik da ako se preuzmu elementi predloga Srbije, to može dovesti do defunkcionalizacije“.

Dodala je da rade na tome da se garancije kosovskih partnera implementiraju i u praksi „kako se ove crvene linije ne bi prekoračile i poštovali suverenitet i teritorijalni integritet, ali i unutrašnje funkcionisanje i unitarni princip države“.

Beta/N1

Osmani u razgovoru s Eskobarom: Primena sporazuma mora biti potpuna, Kosovo je konstruktivna strana

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je danas u Podgorici tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, da sporazumi sa Srbijom iz Brisela i Ohrida moraju biti potpuno primenjeni i da se moraju sprečiti napori Srbije da podriva njihovu primenu.

Kako je saopšteno iz njenog kabineta, Osmani je posle polaganja zakletve predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, sa Eskobarom razgovarala o najnovijim dešavanjima na Kosovu i u regionu, sa posebnim osvrtom na implementaciju sporazuma sa Srbijom postignutih u Briselu i Ohridu.

Osmani je rekla da je Kosovo „konstruktivna strana“ i naglasila da je pristalo na sprovođenje sporazuma postignutih u Briselu i Ohridu, „u celini i bez preduslova koji imaju za cilj da se fokusiraju samo na jedan član ili deo sporazuma“, navedeno je u saopštenju.

Osmani je zahvalila SAD na „kontinuiranoj podršci i garanciji da je ceo proces u skladu sa Ustavom Kosova i u cilju očuvanja funkcionalnosti države i ubrzanja međunarodnih integracija“.

Beta

 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.