Osmanijeva prisustvovala ceremoniji smene komande KFOR-a

Kosovska predsednica Vjosa Osmani prisustvovala je ceremoniji smene komande KFOR-a.
Image

Ona je zahvalila odlazećem komandantu međunarodnih mirovnih snaga NATO-a na Kosovu, general-majoru Ferencu Kajariju, na svemu što je uradio kao čelni čovek KFOR-a.

Osmanijeva je poželela dobrodošlicu novom komandantu pomenute mirovne misije, general-majoru Anđelu Mikeleu Ristući (Angelo Michele Ristuccia).

Na ceremoniji kojoj su prisustvovali komandant združene komande savezničkih snaga NATO-a u Napulju, admiral Stjuart Bendžamin Manč (Stuart Benjamin Munsch), predstavnici KFOR-a i prištinskih institucija, Osmanijeva je naglasila da je Kosovo pouzdan partner Alijanse, čiji član namerava da postane.

Izrazila je zahvalnost pripadnicima KFOR-a „koji su doprineli i doprinose slobodi kretanja, bezbednosti i miru već 23 godine“.

Osmanijeva je, kako se navodi u saopštenju, mišljenja da je „KFOR smanjio svoje prisustvo, a Kosovo ojačalo svoje odbrambene kapacitete, pa nastavlja partnerstvo i koordinaciju sa mirovnim snagama“.

„NATO je 1999. godine intervenisao da zaustavi genocid nad narodom Kosova. Naša vojska, 23 godine kasnije, služi zajedno sa američkom i snagama drugih partnerskih zemljama, te doprinosi mirovnim misijama širom sveta. Kosovo je uvek stajalo na pravoj strani istorije i mi to još jednom pokazujemo stajanjem uz narod Ukrajine, sada kada su mir, demokratija i poredak zasnovani na međunarodnom pravu ponovo na udaru“, poručila je Osmanijeva.

Kazala je i da je „Kosovo danas mirna i prosperitetna zemlja zahvaljujući doprinosu NATO-a“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.