Osmanijeva sa Šoleom: Američko angažovanje ključno za ishod dijaloga

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, izjavila je "da je pojačano angažovanje Amerike u dijalogu ključno za obezbeđivanje uspešnog ishoda za dobrobit građana Kosova", ...
Image

Vjosa Osmani je ove navode prenela delegaciji američkog Stejt departmenta, koju je predvodio visoki zvaničnik Derek Šole, u pratnji ambasadora SAD u Prištini Džefrija Hovenijera, zamenika pomoćnika državnog sekretara Gabrijela Eskobara, zamenika pomoćnika sekretara za odbranu Spensera Bojera, kao i drugih predstavnika Stejt departmenta i američke ambasade.

Osmanijeva je, navodi se u saopštenju njenog kabineta, zahvalila Šoleu „za proaktivno angažovanje Sjedinjenih Država u procesu dijaloga, ističući da je pojačano angažovanje Amerike u ovom pogledu ključno za obezbeđivanje uspešnog ishoda za dobrobit građana Kosova“.

„Konačni sporazum, koji treba da se zasniva na međusobnom priznavanju, ima za cilj poboljšanje života građana i postizanje održivog i dugoročnog mira u regionu. Kosovo je spremno da nastavi, sa punom posvećenošću, da bude konstruktivna strana, koordinisana sa SAD, dajući predloge koji doprinose postizanju takvog sporazuma“, navela je Osmanijeva.

Govoreći o najnovijim dešavanjima na Kosovu i regionu, Osmanijeva tvrdi da navodno „Srbija uz podršku Rusije nastavlja da bude destabilizujuća sila i pretnja održivom miru u regionu“.

Osmanijeva je u susretu sa visokom američkom delegacijom, potvrdila „istorijsko i neraskidivo partnerstvo između SAD i Kosova, tako da je upravo ovo jaka osnova za povećanje saradnje u vojnoj i ekonomskoj oblasti“.

U saopštenju se dodaje da su Osmanijeva i Šole potvrdili odlične odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama – „glavnim saveznikom Kosova, kao i posvećenost daljem jačanju saradnje“.

Visoka američka delegacija sastala se u Prištini i sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

RTS


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.