Osmanijeva u Podgorici: Srbija jedina u regionu ne želi dobre odnose s Kosovom

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, ocenila je danas da je Srbija jedina država regiona koja „ne želi dobre međususedske odnose“ s Kosovom, te da se Rusija preko Beograda meša u ...
Image

Osmanijeva je to saopštila novinarima u Podgorici tokom zvanične posete Crnoj Gori. Ona se ranije danas susrela sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem i premijerom u tehničkom mandatu Dritanom Abazovićem.

Kosovska predsednica je kazala da je u interesu „dve države“ učlanjenje u EU, ali da „svi susedi ne dele taj stav“.

„Nažalost, to ne dele svi naši susedi. Rukovodstvo jedne države je otvorilo vrata ruskom uticaju. Jedan lider veruje da su Kosovo i Crna Gora privremeni projekti. Iako on drži sebe u zabludi, Crna Gora i Kosovo su nezavisne suverene države, miroljubive i kao takve će nastaviti da postoje u večnosti“, rekla je Osmanijeva posle sastanka sa Đukanvićem, na zajedničkoj konferenciji za medije.

Po njenim rečima, proces integracije Zapadnog Balkana je od ključnog značaja za stabinost i progres čitavog regiona, što podrazumeva i rešavanje bolnih pitanja iz prošlosti.

Upitana da li je dobila garancije da će Crna Gora podržati Kosovo, Osmanijeva je kazala da postoji samo jedna država koja ne želi dobre „međususedske odnose“ i navela da je to Srbija.

„I ta država je Srbija. Nema drugih uplitanja osim onog iz Rusije koji je ušao preko Srbije. To je rizik, ali mi ćemo nastaviti nepokolebljivo da radimo. I to je strateški cilj EU, da se sve zemlje učlane. Verujemo da nam Crna Gora može mnogo pomoći jer je napravila važne korake ka EU“, rekla je kosovska predsednica.

Komentarišući francusko-nemački plan za Kosovo, Osmani je ponovila da je taj plan „dobra osnova za dijalog“.

„Još od predlaganja uvek smo smatrali to dobrom inicijativom koja će ponuditi polaznu osnovu za dijalog. Tako je smatramo i danas, no potenciramo da postoji mnogo stvari, koje treba objasniti. Treba objasniti plan sprovođenja koraka. Za nas je važno da ispregovaramo međunarodne garancije koje se tiču unutrašnje finkcionalnosti Kosova“, rekla je Osmanijeva.

Upitana o Zajednici srpskih opština, Osmanijeva je kazala da su „monoetnički modeli osuđeni na propast“, te da nije moguće dozvoliti „stvaranje entiteta poput RS“.

„Stav je takav da ne možemo imati monoetničke strukture. To je suprotno sa principom multietničnosti koji je sadržan u našem ustavu. To može da dovede do stvaranja entiteta poput RS i treće, ne možemo imati model koji je osuđen na propast“, zaključila je Vjosa Osmani.

Predsednik Crne Gore je ocenio da se nestabilnost u regionu može prevazići „samo integracijama“ i saopštio da Crna Gora podržava ambicije Kosova za članstvo u Savetu Evrope, Partnerstvu za mir, za status kandidata za članstvo u EU.

„Pratimo sve što se dešava u odnosima Kosova i Srbije. Uvereni smo da može doći do pravnoobavezujućeg sporazuma. Mi podržavamo Kosovo, to činimo i u odnosima sa Srbijom“, rekao je Đukanović.

Beta/Danas

Osmanijeva se sastala i sa premijerom Crne Gore

Kosovsku predsednicu, Vjosu Osmani, tokom zvanične posete Crnoj Gori, dočekao je na sastanku i premijer Crne Gore Dritan Abazović.

Osmanijeva je tom prilikom istakla da ceni susedstvo sa Crnom Gorom, čemu doprinose albanska zajednica u ovoj zemlji i crnogorska zajednica na Kosovu, sopšteno je iz kosovskog predsedništva. 

Kako se navodi, Osmanijeva je rekla da je za Kosovo Crna Gora partner, u kojem kontinuirano nalazi podršku i izrazila nadu da će se ta podrška nastaviti i dalje.

U tom duhu, Osmanijeva je rekla da je za kontinuirano jačanje Kosova u međunarodnoj areni potrebna podrška prijateljskih zemalja kao što je Crna Gora.

Ona je rekla da je članstvo Kosova u Savetu Evrope važno za zaštitu osnovnih prava i sloboda svih građana Kosova bez razlike, te ponovila značaj podrške Crne Gore.

Dodaje se da je Osmanijeva sa Abazovićem razgovarala i o aktuelnim dešavanjima u regionu, pri čemu je poseban akcenat stavila, kako se navodi, „na tendencije Rusije i Srbije da destabilizuju Kosovo, Crnu Goru i region“.

„Predsednica Osmani je zatražila jedinstven stav protiv tendencija za destabilizaciju i istakla da je trajni cilj Kosova mir i stabilnost zemlje i regiona“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo reči i o proširenju saradnje u oblasti privredne i trgovinske razmene, turizma, obrazovanja i drugim oblastima od obostranog interesa, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.