Osmanijeva zatražila od pape Franje da Vatikan prizna Kosovo

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, sastala se u Vatikanu sa papom Franjom kojem se tom prilikom zahvalila na „kontinuiranoj brizi“ koju pokazuje prema Kosovu, i istovremeno zatražila ...
Image

„Priznanje Kosova od Svete Stolice utiče na dalje jačanje naše države i integraciju zemlje u evroatlantske strukture. Cilj Kosova je priznanje Vatikana, što doprinosi daljem produbljivanju i unapređenju naših vekovnih odnosa, kao i evropskom putu naše zemlje“, rekla je Osmanijeva.

Ujedno se zahvalila papi Franji na odluci iz 2018. godine da Apostolsku upravu Kosova podigne na nivo biskupije, saopšteno je iz kabineta kosovske predsednice.

„Povodom pete godišnjice Vaše odluke da unapredite status Apostolske uprave na Kosovu, podižući je na nivo biskupije, veoma sam srećna što mogu da Vam se lično zahvalim na brizi i da Vas uverim da će naše zajedničke vrednosti, na kojima su naši odnosi istorijski stvarani, i dalje ostati čvrsta osnova našeg odnosa, koji nameravamo da dalje produbljujemo“, navela je Osmanijeva.

Na sastanku je bilo reči i o odnosima “dve zemlje” i “brizi koju Vatikan pokazuje prema našem narodu, prepoznajući njegove civilizacijske vrednosti, koje je svet video oličene u ličnosti Majke Tereze“.

Osmanijeva je, kako se dodaje, govorila i o napretku na Kosovu, sa posebnim akcentom na funkcionisanje verskih zajednica na Kosovu i „rešenosti Kosova da prizna i dalje promoviše verske slobode“.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.