Osmanijeva zatražila podršku Italije za prijem Kosova u SE

Italijanski predsednik Serđo Matarela dočekao je u Kvirinalskoj palati u Rimu kosovsku predsednicu, Vjosu Osmani gde su razgovarali o poslednjim događajima na Kosovu, potom o prioritetima u oblasti ...
Image

Osmanijeva je istakla da je Kosovo ozbiljan partner, te da je spremno za unapređivanje savezništava sa strateškim partnerima, saopšteno je iz kosovskog predsedništva.

Predsedniku Italije, Osmanijeva je prenela da ceni podršku te zemlje Kosovu na putu ka učlanjenju u evroatlantske strukture i istovremeno zahvalila na snažnoj podršci u očuvanju bezbednosti i stabilnosti. 

Na sastanku dvoje zvaničnika bilo je reči i o strateškoj bitnosti učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije i tim povodom Osmanijeva je istakla učlanjenje u Savet Evrope, za šta je zatražila podršku Italije, dodaje se u saopštenju.

Ističući da je Italija na listi top deset zemalja partnera u oblasti trgovine, Osmanijeva je takođe govorila i o prednostima poslovanja na Kosovu. Tom prilikom, navodi se u saopštenju, ona je predstavila i mnogobrojne mogućnosti za saradnju u oblastima od zajedničkog interesa kao što su bezbednost, energetika, kultura i ljudska prava. 

Kosovska predsednica i italijanski predsednik govorili su i o dešavanjima u Evropi, odnosno posledicama „ruske agresije na Ukrajinu i tim povodom su se složili o bitnosti saradnje i produbljenja savezništava radi zaštite mira, bezbednosti i demokratije“. 

Dvoje predsednika su razgovarali i o bezbednosnim izazovima na Kosovu i u regionu. 

“Tim povodom predsednica Osmani je istakla da je Kosovo bilo i da će uvek biti miroljubiva zemlja, i da će kao takva uvek štiti mir, demokratiju i demokratske vrednosti”, kaže se u saopštenju. 

Na sastanku je diskutovano i o poslednjim događajima u dijalogu Kosovo – Srbija. 

“Na ovom sastanku predsednica Osmani je istakla da je Kosovo strana koja je posvećena i konstruktiva i da se angažuje za proces usredsređen na recipročno priznanje, koje kao zaključak garantuje zaštitu suverenosti, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka”, dodaje se. 

Ceneći gostoprimstvo i dobru volju predsednika Italije, Osmanjeva ga je pozvala u zvaničnu posetu Prištini, što bi ujedno bila i prva poseta nekog italijanskog predsednika Kosovu, stoji u saopštenju.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.