20:04, 20.08.2020Izvor: RTV KIM

Osojane: Ne prestaju problemi meštana sa električnom energijomMeštani Osojana, najveće povratničke sredine u Metohiji, suočavaju se ovog leta sa velikim problemima u snabdevanju električnom energijom.

osojane-ne-prestaju-problemi-mestana-sa-elektricnom-energijom

Foto: RTV KIM

Kompletna infrastruktura je pred kolapsom, a stubovi stoje nakrivljeni duž ulica ovog sela i predstavljaju veliku opasnost za pešake i saobraćaj koji prolazi kroz Osojane.

Česte vremenske nepogode, loše urađena mreža i nebriga uslovili su da čitavi delovi i sela u ovom kraju nedeljama imaju samo jednu fazu ili uopšte nemaju struje.

Električna energija koju stanovnici dobijaju ne ispunjava predviđenih 220 V i 50 Hz, a posle svake padavine struja znatno oslabi.

Rato Džolić iz sela Tučep blizu Osojana, rekao je za RTV Kim da je situacija zabrinjavajuća i opasna.

„Bandere koje imamo su uglavnom trule, već propale i nakrivljene. One predstavljaju opasnost za nas i našu decu. Već dugo imamo problem da umesto tri faze imamo jednu koja je prilično oslabljena i nije dovoljna za rad svih kućnih aparata“, rekao je Džolić.

Većina poziva i apela meštana i lokalnih zvaničnika ostaju bez odgovora. Rešenje problema se odlaže, a to otežava život povratnika i uništava im zalihe hrane u zamrzivačima.

„Mnogo ljudi je zvalo nadležne da se taj problem reši, ali nažalost nismo nailazili na razumevanje. Obećanja je bilo uvek, ali je realizacija slaba“, kazao je Rato Džolić u telefonskoj izjavi.

Ekipa RTV Kim pokušala je da od službenice za povratak u Opštini Istok po kosovskom sistemu Vesne Maliković, dobije više informacija o problemima sa kojima se suočavaju meštani Osojana i okoline.

Ona nije želela da odgovara na novinarska pitanja, jer tek treba da se „šire upozna sa problemom“.


Tagovi: SrbiElektrična energijaPovratniciKosovoOsojane

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije