18:50, 24.02.2021Izvor: RTV KIM

Osumnjičenima za učešće u tuči u Lapljem Selu određeno mesec dana pritvoraOsnovni sud u Gračanici odlučio je da sedmorici mladića, koji su učestvovali u nedavnoj masovnoj tuči u Lapljem Selu, odredi po trideset dana zatvorskog pritvora, potvrdio je za RTV Kim advokat Predrag Miljković.

osumnjicenima-za-ucesce-u-tuci-u-lapljem-selu-odreden-mesecni-pritvor

Foto: RTV KIM

Predrag Miljković, advokat Marka Ristića, kaže da je odluka suda od 30 dana pritvora neosnovana.

"Smatram da je jedna takva odluka neosnovana i da ukoliko je bilo uopšte potrebe za određivanjem neke mere, da se bilo kojm drugom merom mogla ispuniti svrha obezbeđivanja njihovog prisustva. Smatram da je preterano da za takvo krivično delo, koje samo po sebi spada u lakša krivična dela, određivati meru sudskog pritvora. Na taj način relavitizujemo i banalizujemo meru sudskog pritvora, koja je rezervisana samo za najteže slučajeve i najteže krivične postupke", istakao je on.

"Simptomatično je da je tokom izjašnjavanja svih branilaca okrivljenih, zauzet jedinstveni stav da predlog za određivanje pritvora nije zasnovan na čvrstim dokazima, kojima bi se ta mera mogla opravdati. Mi smo čak predlagali neku od alternativnih mera koja bi postigla svrhu za koju je namenjena, a jedna od njih je recimo takozvani kućni pritvor“, kazao je advokat Lazara Karadžića, Negovan Šaranović.

Advokati odbrane će u roku od 24 sata uložiti žalbu, na koju će Apelacioni sud odgovoriti u roku od 48 sati.

Vidno uznemiren, Markov otac Slaviša Ristić, kazao je za RTV Kim da je odluka sramna.

“Osećam se užasno. To je jedna sramna odluka, ovo je sramota za sudiju koji je mogao da donese jednu takvu odluku, koji nije imao nikakve osnove. Tuča je bila takva, nema dokaza. Pritvor se određuje za neka veća dela, a ne za ovo. Znamo zbog čega je doneta ovakava odluka, zbog jednog političara koji je zloupotrebio svoje dete u političke svrhe”, smatra Ristić.

Ispred policijske stanice u Gračanici okupili su se roditelji čijoj je deci određen mesečni pritvor u znak protesta.


Tagovi: PravosuđeTučaNenad RašićIncident

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije