Otac mladića ubijenog u kafiću „Panda“: Šta Vučića sprečava da nam saopšti istinu?

Roditelji šestoro mladića koji su 14. decembra 1998. godine ubijeni u pećkom kafiću "Panda", uputili su otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa molbom da ih primi na ...
Image

Lazar Obradović, otac Ivana Obradovića, ubijenog u pomenutom kafiću 1998. godine, kazao je za N1 da su roditelji dečaka tokom više od dve decenije puno puta pokušavali bezuspešno da dođu do istine.

„Očekivali smo posle desetak pokušaja da nas predsednik primi, tražili smo to puno puta… Pokušavamo 24 godine da dođemo do istine, do koje očigledno ne možemo doći“, rekao je Obradović.

On je podsetio da je Vučić 11. januara ove godine izjavio javno da će primiti porodice do kraja tog meseca, ali to se nije desilo.

„Čekali smo i ovaj mesec, ni to se nije desilo… Zato smo uputili ovo otvoreno pismo, očekujući da će konačno da nas primi, da će nam reći koja su njegova saznanja, jer je pre desetak godina decidno rekao da zna šta se desilo i ko je to uradio… Pozivamo javnost i institucije da nam konačno kažu šta se desilo te noći“, istakao je Obradović.

To što ih Vučić nije još primio objašnjava ovako:

„Uvažavajući sve njegove državničke obaveze, mislim da on ili nema šta da nam kaže novo ili postoji neki razlog koji ga sprečava da nam saopšti tu istinu – da zna šta se desilo te noći u Pandi.“

On je naglasio da je čudno da se za “24 i kusur godina” porodice ubijenih ne pomere s mrtve tačke, da “plivaju u mraku sve ove godine”.

„Ja nemam objašnjenja, ako neko izađe da sa decidnom tvrdnom da sigurno zna šta se desilo – za očekivati je i da nam saopšti… Manje će nas boleti ta istina od onog što se već desilo, bilo kakva da je ta istina, za koju sumnjamo da nisu to uradili Albanci, nego neko drugi, a mogu da budu naše službe, ne znam ko… Očekujemo da nam se to kaže“, istakao je Obradović.

On je naglasio da su roditelji mladića “razbacani na sve strane”.

„Živim u Crnoj Gori. Mnogo više nas boli što ne znamo šta se desilo sa našim sinovima. Naveli smo i u pismu da polako nestajemo iz života, da su počeli roditelji dece da umiru, ali očekujemo da će bar neko od nas sačekati da ta istina ispliva na videlo“, kazao je Obradović.

Šta se do sada zna?

U kafiću „Panda“ 14. decembra 1998. godine, dve maskirane osobe su ubile Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18), Zorana Stanojevića (18), Ivana Radevića (24) i Dragana Trifovića (18), teško su ranili Vlada Lončarevića (18), a lakše Mirsada Šabovića (34) i Nikolu Rajovića (18).

Sve do 28. decembra 2013. godine porodice ubijenih dečaka i javnost su bili uvereni da su taj zločin počinili pripadnici nekadašnje OVK.

Međutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Aleksandar Vučić, u emisiji „Teška reč“ na TV Pink je rekao:

„Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci, kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina.“

Vučić je kasnije rekao novinarima da je gotovo siguran da zna šta se desilo u pomenutom kafiću, ali da “ne postoje dokazi” i da istražni organi Srbije ne mogu da se “ponose” kako su sproveli istragu.

Nekoliko dana posle masakra, policija je uhapsila grupu lokalnih Albanaca za koje je rečeno da su organizovali napad na „Pandu“.

Nikola Šainović, tada potpredsednik Savezne vlade zadužen za Kosovo i Metohiju, saopštio je da je “slučaj ‘Panda’ rešen”.

„Ja sam tada rekao da je ‘slučaj Panda’ rešen, jer mi je tako kazala policija“, rekao je Šainović potom za agenciju Beta.

Bivši načelnik pećkog SUP-a, Boro Vlahović, rekao je ranije za dnevni list „Danas“, da je za slučaj „Panda“ bila nadležna Služba državne bezbednosti, pošto se radilo o krivičnom delu terorizma, a što “nije isključivalo i rad javne bezbednosti” na otkrivanju izvršilaca.

„Mi iz javne bezbednosti intenzivno smo radili na otkrivanju izvršilaca. Ali kada su pripadnici Državne bezbednosti posle nekoliko dana uhapsili grupu Albanaca, za koje je rečeno da su organizovali i izvršili zločin u kafiću ‘Panda’, prestali smo sa operativnim radom na tom slučaju. Kad Državna bezbednost nešto preuzme da radi i kad saopšti da je slučaj rešen, nije praksa da javna bezbednost nastavlja sa radom na tom istom slučaju“, objasnio je Vlahović tokom saslušanja u TOK.

Grupa uhapšenih Albanaca je posle nekoliko meseci provedenih u pritvoru u Leskovcu oslobođena, jer nije bilo nijednog dokaza da su učestvovali u zločinu.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.