„Otadžbina“: Organizovati referendum o francusko-nemačkom planu, Vučić krajnje nedosledan, izgubio poverenje Srba sa KiM

"Ono što je danas najvažnije to je da se pod hitno organizuje referendum u Republici Srbiji povodom francusko-nemačkog plana. To je idealna prilika da se građani Srbije izjasne da li su za ...
Image

„Ako se građani Srbije na referendumu izjasne da su za opstanak Kosova i Metohije u okviru svoje države onda Skupština Srbije mora da donese političku platformu za pregovore. Posle usvajanja platforme morao bi da se formira novi pregovarački tim koji bi na jasan i nedvosmislen način štitio interese Republike Srbije“ – dodaju, podcrtavajući da bi sve radenje u vezi sa referendumom trebalo da budu poštene u svakom smislu – od medijskog i organizacionog uz jednaku zastupnjenost svih političkih opcija.

Dalje navode da je srpski predsednik Aleksandar Vučić, prihvatanjem francusko-nemačkog plana – „po ko zna koji put pokazao krajnju nedoslednost“.

„Prvo je govorio da papir sa takvim sadržajem ne želi da uzme u ruke, a onda ga je oberučke prihvatio. U stvarnosti ovo je finale katastrofalne državne i nacionalne politike Aleksandra Vučića koju Srbija treba da plati predajom svoje južne pokrajine“ – dodaju. 

Ocenjuju da se radi o „svojevrsnoj kapitulaciji“ i da srpski predsednik traži „širok društveni konsenzus vlade, skupštine i nekih društvenih grupa, njemu naklonjenih“.

„Predsednik hoće da kada je on konstruktivno-fleksibilno-kooperativno nastrojen da takvi budu i svi građani Srbije. U prevodu na narodni jezik on želi da ako je on izdajnik takav treba da bude i narod Srbije“ – ocenjuju takođe. 

Podsećaju da je Skupština Srbije 2008. godine odbila Ahtisarijev plan koji je, ocenjuju – mnogo bolji od Briselskog sporazuma kao i predlog Volfanga Išingera koji – navode – umnogome liči na francuko-nemački predlog.

„Tada na Skuštini Srbije i Aleksandara Vučić i Ivica Dačić su bili da se ovi predlozi odbace“ – dodaju. 

Ističu i da je Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apsolutno izgubio poverenje Srba sa KiM da vodi pregovore o „njihovoj sudbini i sudbini njihove dedovine“.

„Kao iole razuman političar bez bilo kakve sujete ovu činjenicu bi morao da prihvati. Posle toga država Srbija morala bi sasvim drugačiju strategiju da primeni tokom pregovora sa Prištinom i Zapadom“ – navode. 

„Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije Otadžbina podseća još jednom građane Srbije da su Kosovo i Metohija temelj srpske duhovnosti i državnosti. Njihovom predajom u Srbiji ništa više neće biti isto. Srbija će biti država bez boje, mirisa, korena i budućnosti osuđena na nestajanje. Takvu političku kataklizmu teško da možemo da preživimo“ – zaključuju. 

Pročitajte još: 

Vučić: Jučerašnji dan jedan od najtežih, obraćanje građanima u ponedeljak; pozvan na sednicu vlade

Vučević posle posete „velike petorke“: Njihov cilj Kosovo u UN

Koalicija NADA posle sastanka „velike petorke“ i Vučića: Predsednik da obavesti građane o sadržini predloga, izdaja nikada ne prolazi nekažnjeno

„Zamrznuti konflikt nije rešenje, spremni smo da prihvatimo koncept predloženog sporazuma“


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.