“Otadžbina” predlaže novu platformu u Skupštini Srbije u vezi sa KiM

Narodni pokret Srba sa KiM “Otadžbina” predlaže usvajanje nove platforme u Skupštini Srbije, kojom bi, tvrde, bila ojačana pozicija Srbije u pregovorima i sa Prištinom i ...
Image

“Otadžbina” iznosi predloge na koji način bi trebalo postupati kada je u pitanju politika prema Kosovu i Metohiji:

“Predsednik Srbije mora da omogući Skupštini Srbije da donese platformu o Кosovu i Metohiji u kojoj bi se i vlast i opozicija konsenzusom dogovorili o rešavanju statusa Кosova i Metohije. Skupština Srbije mora i da oformi tim koji bi vodio pregovore, a ne da oni zavise od jednog čoveka, makar to bio predsednik Srbije, i od njegovog ličnog raspoloženja. Ta platforma bi morala Albancima da ponudi jasno i glasno, tvrdokorno, bez imalo ustupaka, visok stepen autonomije Prištine. Samo to i ništa više”, saopšteno je iz Narodnog pokreta Srba sa KiM “Otadžbina”.

Novom platformom, smatraju, bila bi ojačana pozicija Srbije u pregovorima sa Prištinom i zemljama Zapada. 

“Time bi se obesmislile sve priče brojnih zapadnih političara koji ponavljaju da Srbija mora da potpiše sa Кosovom sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i uzajamnom priznanju. Ovakva ponuda je u najmanju ruku ponižavajuća i plod je vakuuma gde u deset godina vođenja pregovora sa Prištinom od strane Aleksandra Vučića politika Srbije prema južnoj pokrajini podseća na kretanje ‘guske u magli’”, navodi “Otadžbina.” 

Osvrćući se na nedavno napuštanje kosovskih institucija, “Otadžbina” smatra da su Srbi sa KiM stvorili dobru pretpostavku za vođenje drugačije nacionalne i državne politike u odnosu na onu koju, navodi “Otadžbina”, deset godina vodi predsednik Srbije, a koja je, kako tvrde, za posledicu imala zaokruživanje državnosti samoproglašenog Кosova. 

Prema njihovoj oceni, ova “nova politika” morala je da podrazumeva hitno raspisivanje lokalnih izbora za opštine na severu Кosova od strane Skupštine Srbije, jer bi se time, dodaju, obesmislili izbori koje je kosovska predsednica, Vjosa Osmani, raspisala za četiri opštine na severu Kosova.

Takođe je vlast u Beogradu, smatra “Otadžbina”, morala pod hitno da poništi Briselski sporazum i da policajcima i sudijama omogući povratak u srpski MUP i srpsko pravosuđe koji su postojali do 2013. godine kada ih je, dodaje se, Aleksandar Vučić Briselskim sporazumom predao Prištini. 

“I umesto da Beograd bude taj koji ima političku inicijativu, predsednik Srbije se nažalost upustio u trku za poslaničke funkcije u kosovskoj skupštini i ministarsko mesto sa Radom Trajković i Nenadom Rašićem. Time je devalvirao sam postupak napuštanja kosovskih institucija. I ono što je još gore, kada je izgubio ministarsko mesto pre svega dogovorom Aljbina Кurtija i njegovih zapadnih mentora, predsednik Srbije i njegova ‘Srpska lista’ najavljuju žalbu ustavnom sudu samoprogašenog Кosova.”

“Otadžbina” ukazuje da pravno-politički sistem u svetu ne poznaje primer da predsednik jedne suverene države “poštuje i uvažava ustav stvoren na tlu te iste države”.

“Histerisanje, dranje, kuknjava, zapomaganje Aleksandra Vučića je samo izraz nemoći i pokazuje da on u stvarnosti i nije želeo da napusti prištinske institucije, nego je za strategiju imao da on institucije napusti, a da ga Evropska unija i Aljbin Кurti mole da se Srbi u njih vrate”, tvrdi se u saopštenju. 

Poručuju da je “krajnje je vreme da se predsednik Srbije urazumi i da vođenje nacionalne i državne politike uozbilji”, jer je, kako navode, pitanje Кosova i Metohije najvažnije srpsko pitanje i da tu ne postoji improvizacija.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.