Otvaranje izložbe sa Likovne kolonije „Vidovdan 2023“ i dodela nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“ u Gračanici

Izložba i uručivanje nagrada u Gračanici.
Image
Foto: Dom kulture „Gračanica“

Izložba radova nastalih na ovogodišnjoj likovnoj koloniji „Vidovdan 2023“ i uručivanje nagrada „Longin“ i „Dimitrije Popović“, održaće se u 25. juna u Galeriji Doma kulture „Gračanica“ u 20.00 časova.

Žiri za dodelu likovnih nagrada na Vidovdanskim svečanostima za 2023. godinu koji je radio u sastavu mr Petar Đuza, redovni profesor slikarstva u penziji, Maja Todić, master slikar, „Longin“ za 2023. godinu dodelili su slikaru Savi Rakočeviću iz Peći za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti.

„Osobit karakter likovne poetike Save Rakočevića duboko je ukorenjen u kulturno nasleđe Srbije. Njegovu umetničku ličnost i duhovne naslage formirao je u velikoj meri njegov zavičaj, Кosovo i Metohija, blizina Pećke patrijaršije i Visokih Dečana, kako i sam potvrđuje; ‘Pećka patrijaršija i Visoki Dečani su za mene bile škole bez diploma i bez određenog trajanja u kojima sam osetio i naučio o tami i svetlosti, o boji i materiji, o lepoti i nekog tek pronađenog zvuka boje…’ Teme njegovih slika pokreću neka egzistencijalna pitanja, razmišljajući o čoveku-pretku, njegovoj prirodi i nebu, neopterećenosti tekstovima, ideologijama, religijama, povezujući se sa njim kroz svoj savremeni izraz stvorio je slikarstvo bez odgovarajućih uzora, novi i specifičan svet simbola, magije i snoviđenja. Slikarstvo kao istina i snaga koja ga je održala“, ističe se u obrazloženju žirija.

Nagrada „Dimitrije Popović“ za najuspešnijeg mladog učesnika na koloniji dodeljuje se Nikoli Iliću iz Lepine (Lipljan).

„Na platnima Nikole Ilića egzistiraju iskustvo grafičara u sadejstvu sa gestualnim dinamičnim reljefnim impulsima. On tvori zapretane komplekse, nemirne intime sopstvenosti, i slobode kao vrhovnog principa kojem teži“, naveo je žiri.

„Slikarski opus likovne kolonije ‘Vidovdan 2023’ jasno potvrđuje iskreno proživljen susret umetnika sa prostorom, događajima i ljudima u Gračanici. On produkcijski predstavlja artikulisani izraz doživljenog iz neposredne blizine, i odgovore na pitanja koja su postavljali sebi dolazeći na Кosovo i Metohiju. Znatiželja umetnika i duhom uzvišena energija koja je vladala među umetnicima, iznedrili su zamašan broj dela osobitih refleksija…“, piše u predgovoru kataloga Nebojša Jevtić.

Organizatori događaja su Dom kulture „Gračanica“ i Galerija umetnosti Priština, a pokrovitelji kolonije, izložbe i nagrada su Ministarstvo kulture Vlade Republike Srbije, Кancelarija za Кosovo i Metohiju, SG Priština i Opština Gračanica.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.