16:28, 14.01.2022 Izvor: Radio Kontakt Plus

"Organizovanje srpskog referenduma na Kosovu predstavlja kršenje Ustava"Nakon sastanka sa ambasadorima Kvinte, kosovska predsednica i premijer, Vjosa Osmani i Aljbin Kurti, ponovili su da će Srbi na Kosovu moći da glasaju na predstojećem referendumu Srbije o ustavnim promenama u pravosuđu putem pošte ili Kancelarije za vezu u Prištini.

otvaranje-srpskih-birackih-centara-na-kosovu-predstavljalo-bi-povredu-kosovskog-ustava

Foto: Info služba kosovske predsednice

"Otvaranje srpskih biračkih centara na teritoriji Kosova predstavljalo bi jasnu povredu Ustava i međunarodnih praksi. Takav postupak bi predstavljao povredu teritorijalnog integriteta Kosova od strane Srbije", poručili su Osmanijeva i Kurti.

Kosovski zvaničnici pozivaju međunarodnu zajednicu "da prema Kosovu primenjuje iste standarde kao prema bilo kojoj drugoj državi".

"Ustav Kosova i međunarodno pravo ne omogućavaju jednoj državi da realizuje referendume na suverenoj teritoriji druge države. Dosadašnje prakse, koje su primenjivane od 2012. godine bile su protivustavne. Ta praksa je rezultirala jačanjem ilegalnih struktura Srbije na Kosovu", navodi se u saopštenju.

Predstavnici kosovskih institucija ističu da "nije diskutabilna uloga OEBS-a, već uloga Srbije i njenih paralelnih i ilegalnih struktura na Kosovu".

"Pre nego što OEBS prikupi glasove, održaće se u potpunosti ilegalan referendum druge države na Kosovu, a taj proces će organizovati ilegalne srpske strukture na Kosovu. Razlog zbog kojeg Srbija insistira da otvori biračke centre na Kosovu jeste i taj što smatra Kosovo delom svoje teritorije", dodaje se u saopštenju.

Kosovo je, kako se navodi u saopštenju Osmanijeve i Kurtija, zahvalno Kvinti i svim ostalim državama koje su priznale kosovsku nezavisnost.

Sutra vanredna sednica parlamenta u Prištini o održavanju referenduma i na Kosovu

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je da će sutra biti održana vanredna sednica skupštine povodom održavanja referenduma Srbije o ustavnim promenama i na Kosovu.

Albanski mediji pišu da je vanredna sednica kosovske skupštine zakazana za sutra u 14h.
Tagovi: Aljbin KurtiVjosa OsmaniReferendum

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije