22:09, 27.11.2019Izvor: Radio Kontakt plus

Otvorena izložba "Prostori sopstvenog iskustva, sećanja i istorije" (FOTO)Izložba "Prostori sopstvenog iskustva, sećanja i istorije" otvorena je večeras u Galeriji Fakulteta umetnosti u Кosovskoj Mitrovici.

otvorena-izlozba-prostori-sopstvenog-iskustva-secanja-i-istorije-foto

Radio Kontakt Plus

Od oko 400 radova, koliko ih trenutno poseduje Centar za kulturu, obrazovanje i informisanje ”Gradac” iz Raške, za ovu priliku, pažljivo je odabrano 45 umetničkih dela. Izložene su slike, grafike, crteži, fotografije, skulpture…

Dela koja su mitrovičkoj publici predstavljena, plod su osamnaestogodišnjeg kontinuiranog rada velikog broja afirmisanih umetnika, kako iz Srbije, tako i iz inostranstva, koji se od 2002. godine okupljaju na Međunarodnoj likovnoj koloniji "Akademija Jelena Anžujska". Kolonija se održava u selu Gradac, u čijoj blizini se nalazi istoimeni manastir, zadužbina kraljice Jelene Anžujske.

Pomenuta izložba želi da približi okruženje u kome su radovi nastajali, a koje su umetnici identifikovali kao prostor sopstvenog iskustva, sećanja i istorije. 

Koncept ove izložbe je osmislila Sonja Milićević, istoričarka umetnosti i kustos Galerije Centra za kulturu, obrazovanje i informisanje “Gradac”.

“Ova izložba je najznačajnija za studente, jer na jednom mestu okuplja umetnike koji su potpuno autentični i koji su pre svega za likovnu umetnost na teritoriji Srbije značajni, jer su pravili određene iskorake u odnosu na umetnost do perioda dok su njihovi radovi nastajali, i dok su njihova promišljanja potpuno izmenila sliku, ne samo ovog sveta, nego njihov nekakav umetnički doživljaj okruženja u kom su slike nastajale, ali i vremena i svega onoga što je tokom te dve decenije obeležilo i okarakterisalo prostor na kome smo živeli.”

Savremena umetnička dela od 39 autora, zainteresovani mogu pogledati do 4. decembra.

Neke od izloženih radova, pogledajte u galeriji ispod.Tagovi: Kultura

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije