23:05, 04.06.2020Izvor: RTV KIM

Otvorena Likovna kolonija „Vidovdan 2020“Izložbom najvrednijih slika iz fundusa Galerije Doma kulture u Gračanici, otvorena je 22. Likovna kolonija „Vidovdan 2020“, ali i ovogodišnje „Vidovdanske svečanosti“.

otvorena-likovna-kolonija-vidovdan-2020

RTV KIM

U okviru "Vidovdanskih svečanosti", likovna kolonija se održava 22. put. Ove godine u nešto izmenjenim okolnostima, bez prisustva publike.

Budući da prošlogodišnji dobitnik nagrade „Longin“ Miloš Šobajić nije mogao da bude večeras u Gračanici, na izložbi su prikazane najvrednije slike iz bogatog fundusa Galerije Doma kulture.

„Vidovdanska likovna kolonija ima za cilj predstavljanje savremenih umetnika i umetnosti, okupljanje znamenitih imena koja svojim prisustvom u teškim vremenima stvaraju umetnička dela na Kosovu i Metohiji, kao i afirmaciju umetnosti i podsticaj mladim talentima“, rekao je istoričar umetnosti i direktor Galerije Doma kulture "Gračanica" Nebojša Jevtić na otvaranju izložbe.

Likovnu koloniju je zvanično otvorio predsednik opštine Gračanica Srđan Popović, istakavši da su "Vidovdanske svečanosti" najznačajnija kulturna, duhovna i nacionalna manifestacija.

„’Vidovdanske svečanosti’ svojim dubokim značenjem daju smisao našem opstanku i našim težnjama da sačuvamo vrednosti koje prepoznaje ceo prosvećeni svet. Važno, možda i najvažnije pitanje jeste kako te vrednosti možemo da sačuvamo. Duboko sam ubeđen da imamo snage, ne samo da ih sačuvamo, već i da nastavimo i da nadogradimo delo naših predaka u ovim teškim vremenima“, naveo je Popović.

Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, na koloniji učestvuju samo slikari sa Kosova. 

Miljana Dunđerin iz Kosovske Mitrovice je u ime učesnika istakla značaj kolonije, rekavši da u 21. veku, kada štafelajno slikarstvo izumire, ima primera koji svedoče da se i dalje neguju i poštuju stvaralaštvo i savremeni pristup umetnosti.

„O značaju same kolonije dovoljno je reći da smo prošle i pretprošle godine imali retrospektivu mladih stvaralaca u 21. veku koja je bila prikazana u Matici Srpskoj i u Zavodu kulture Vojvodine, što je bila privilegija. Mislim da mnoge ozbiljne galerije širom Srbije nisu imale tu čast i zadovoljstvo da tamo naprave takvu izložbu. Fundus Galerije Doma kulture svedočiće o tome kako i na koji način se u 21. veku, kada je bilo najteže živeti, stvarala, ali i živela savremena umetnost“, rekla je Dunđerinova.

Najstariji učesnik ovogodišnje kolonije je Dragoslav Božović iz Zubinog Potoka, koji se slikarstvom bavi već 50 godina. U narednim danima koristiće dve tehnike: ulje i akvarel.

„Kao stariji, imam obavezu da prenesem neki duh koji je ostao u meni, koji mladi treba da spoznaju. Na moju radost, vidim da omladina živi duhom kojim treba da živi i da to prenosi na svoje slike. Normalno, svako svojim jezikom“, rekao je Božović.

Direktor Galerije Doma kulture "Gračanica" Nebojša Jevtić navodi da, iako se ovogodišnji program razlikuje od ostalih, ipak su prisutni glavni segmenti manifestacije.

„Potrudili smo se da i pored pandemije koronavirusa, program ne zaostaje za onim od ranijih godina. Svi glavni segmenti manifestacije su tu: Likovna kolonija, Izbor Kosovke devojke i Vidovdansko pesničko bdenije. U okviru ovogodišnjeg programa biće izvedena i predstava Narodnog pozorišta u Prištini, imaćemo dve promocije knjiga, kao i dečiju smotru folklora u Manastiru Svetih Arhangela“, kazao je Jevtić.

Slikarka Maja Todić je dodala da je izolacija poslužila umetnicima kao inspiracija za stvaralački rad.

„Izolacija je svakom slikaru bila veliki izazov i prilika da se susretne sa samim sobom, da shvati da je ona jedna veoma pozitivna stvar. Nama, slikarima, je izolacija nešto sasvim prirodno. Bila ona nasilna ili prinudna, čovek shvati da je slobodno vreme nešto najvrednije što jedan umetnik trenutno ima. Normalno da je inspiracija za stvaralaštvo“, kazala je Todić.

"Vidovdanske svečanosti" se završavaju tradicionalno 28. juna, kada će u porti Manastira Gračanica biti održana dečija predstava „Igra“, Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“.

Pokrovitelji izložbe i Likovne kolonije su: Кancelarija za Кosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja, opština Gračanica i Skupština grada Prištine-Gračanica.


Tagovi: KulturaGračanica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije