Radio Kontakt Plus - Radio kojem se veruje

Pacoli: Kenija ozvaničila saradnju sa Kosovom, priznaje kosovske pasoše

Republika Kenija donela je odluku da ozvaniči saradnju sa Kosovom, a prvi konkretan korak je priznanje kosovskih pasoša - saopštio je lider Alijanse za novo Kosovo (AKR) Bedžet ...
Image

Pacoli se danas sastao sa predsednikom Republike Kenije, Vilijamom Rutoom, u Najrobiju. Zahvalio mu se na, kako je naveo na svom Fejsbuk nalogu – „prijateljstvu tokom godina“. 

„Tokom sastanka me je obavestio da je doneo odluku kojom je Republika Kenija ozvaničila početak saradnje sa Republikom Kosovo u svim oblastima od zajedničkog interesa. Priznavanje pasoša Republike Kosovo je prvi korak ka konkretizaciji. Ovo je istorijski trenutak za diplomatske odnose Kosova sa Kenijom“ – naveo je takođe Pacoli.

Podelio je i njihovu zajedničku fotografiju, te fotografiju dokumenta Republike Kenije, sa potpisom Rutoa, u kojoj se navodi da Ruto obaveštava Pacolija o odluci da se priznaju kosovski pasoši. 

„Imajući na umu rastuće priznanje Kosova od strane međunarodne zajednice i poštujući naše duboke i bratske odnsoe, želim da Vas informišem da je nakon pažljivog razmatranja, Kenija odlučila da prizna kosovske pasoše. U bliskoj budućnosti širićemo obim naših odnosa uključujući u kulturi, trgovini i drugim sferama kako ćemo se o tome složiti s vremena na vreme“ – navodi se u dokumentu sa potpisom Rutoa. 

Dodaje se i da je Rutoova želja da održi „bliske odnose“ sa Pacolijem dok gradi „robusnu saradnju“ sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Dokument je naslovljen na Pacolija, a sa datumom od 13. marta ove godine. 

Kenija nije na listi priznanja Kosova koju je objavilo kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, dok je, prema podacima zvaničnog Beograda, priznanje povuklo gotovo 30 zemalja. 


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.