Pahor u Prištini: Sprovesti postojeći sporazum o ZSO

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je u Prištini da mora da se primeni sporazum o Zajednici srpskih opština.
Image

Na zajedničkoj konferenciji za medije sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, Pahor je naveo da je i u Beogradu prošle nedelje rekao da sprovođenje postignutih sporazuma vidi kao put ka jačanju poverenja.

„Rekao sam i Osmanijevoj da nađe rešenje za postizanje ovog dogovora, ne znam da li postoje alternative, ali sve dok nema predloga stranaka važi prethodno postignut dogovor“, dodao je Pahor.

Vjosa Osmani je navela da je Priština ispunila 99 odsto obaveza iz dijaloga sa Beogradom, priznajući da jedino sporazum o ZSO nije sproveden u delo.

Prema njenim rečima, „Ustavni sud Kosova je utvrdio mnoge nepravilnosti i kršenje Ustava, pa kao takav ne može da se primeni“.

„Taj sporazum je u suprotnosti sa ustavnim poretkom Kosova, jer je Ustavni sud u tom sporazumu utvrdio 23 kršenja našeg Ustava. Takvi dogovori nikada nisu iznad Ustava. Mi ćemo poštovati i sprovoditi odluku Ustavnog suda, ne možemo stvarati multietnički entitet. Ne možemo da forsiramo rešenja iz prošlog veka koja dele ljude, jer naš cilj je da se svi ljudi integrišu i ostvare svoja ustavna prava po principu multietničnosti. Kao predsednici, moja jedina alternativa je Ustav Kosova“, kazala je Osmani.

Prema njenim rečima, „svako rešenje koje nije vezano za međusobno priznanje – neće doneti mir i stabilnost“.

Slovenački predsednik je ocenio tendecioznim stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića na njihovoj nedavnoj zajedničkoj konferenciji za medije u Beogradu, da je Slovenija narušila teritorijalni integritet Srbije.

„Slovenija i Srbija imaju različita mišljenja o Kosovu. Mi smo prihvatili da je država, Srbija nije. Mislim da je ta izjava neprihvatljiva, tendenciozna i ponavljanje postojećih razlika. Ali sam i na beogradskoj konferenciji rekao da ne treba ugrožavati evropsku perspektivu i ugrožavati njenu bezbednost“, rekao je Pahor.

U posetu Prištini Pahor je stigao uoči samita Brdo-Brioni, koji će biti održan 12. septembra.

Na samitu će biti reči o zemljama koje imaju status kandidata za članstvo u EU, da BiH dobije status kandidata do kraja godine, kao i da se „ispuni zahtev za viznu liberalizaciju za žitelje Kosova“.

Nakon sastanka sa Osmanijevom, Pahor je u Prištini razgovarao i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.