11:32, 04.11.2019Izvor: Radio Slobodna Evropa

Palmer: Neotvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom 'istorijska greška' EUPredsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je posle sastanka sa specijalnim izaslanikom državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom da je zadovoljan sadržajem susreta ali nije otkrivao mnogo detalja. Rekao je da je razgovor bio otvoren, i iskren ali da mu “pristojnost kao domaćina nalaže da javnosti ne otkriva baš sve".

palmer-neotvaranje-pregovora-sa-skopljem-i-tiranom-istorijska-greska-eu

Foto: Vesna Anđić (RFE/RL)

Metju Palmer se na konferenciji za novinare obratio na srpskom, a prva poruka bila je u vezi sa regionom.

Otvoreno je poručio, da je odluka Evropske unije da ne dodeli datum za početak pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji "istorijska greška".

"To je po našem mišljenju istorijska greška i loša poruka regionu", rekao je Palmer.

Naveo je, da SAD žele evropsku perspektivu za Zapadni Balkan i da će raditi na tome da ubede lidere EU u to pre samita u Zagrebu u maju sledeće godine.

Palmer je došao u Beograd, nakon što je prethodno posetio Prištinu i Skoplje, gde se sastao sa tamošnjim zvaničnicima.

Specijalni predstavnik državnog američkog državnog sektretara je 1. novembra u obraćanju studentima i članovima civilnog društva u Narodnoj biblioteci u Prištini rekao da Sjedinjene Države neće nametati rešenje Srbiji i Kosovu.

"Mi to ne možemo i nećemo uraditi. Nema konačnog rešenja dok Kosovo i Srbija ne postignu dogovor i dok ga ne potvrde oba parlamenta", rekao je on i dodao da taj proces mora biti prioritet za sve građane Srbije i Kosova i sve lidere, uključujući i novu kosovsku vladu.

Palmer za RSE: Stranim investicijama do konačnog sporazuma

Što se tiče učešća Srbije u procesu dijaloga, Palmer je rekao da Srbija mora da promeni svoju strategiju.

"Srbija se ponašala agresivno u svojim nastojanjima da delegitimizuje Kosovo. Kampanje za stimulisanje država da povuku priznanje Kosova i blokiranje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama moraju biti obustavljene. Srbija mora da prekine sa uznemiravanjem članova srpske zajednice na Kosovu koji su deo tamošnjih institucija. Stalna retorika konfrontacije sa obe strane mora biti obustavljena. Ovi postupci samo otežavaju atmosferu za sporazum koji je potreban Srbiji kako bi dostigla svoj puni potencijal i otvorila evropski put. Predsednik Vučić i većina građana Srbije znaju da Srbija nikada neće postati članica EU, ako ne reši svoj dugogodišnji spor sa Kosovom", rekao je Palmer.

Dodao je, da Srbija ostavlja prostor za političke i ekonomske gubitke dokle god činioci vlasti budu odbijali da prihvate Kosovo kao komšijsku državu.


Tagovi: SrbijaSAD

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije