19:42, 08.11.2019Izvor: Beta, N1

Palmer: SAD podržavaju "mali Šengen"Specijalni izaslanik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, Metju Palmer, izjavio je u Ženevi da je saradnja Srbije, Severne Makedonije i Albanije na uspostavljanju "malog Šengena" obećavajuća inicijativa koju SAD podržavaju i ocenio da u njoj ima mesta i za Crnu Goru, BiH i Kosovo.

palmer-sad-podrzavaju-mali-sengen

Foto: avaz.ba

Na sastanku Strateškog dijaloga o Zapadnom Balkanu, u ogranizaciji Svetskog ekonomskog foruma, Palmer je ocenio da je saradnja te tri zemlje odlična i da "pokazuje odlučnost lidera iz regiona da preuzimaju odgovornost za svoju sudbinu i budućnost".

"Ta arhitektura je i dalje otvorena, tu ima mesta za Crnu Goru, BiH, Kosovo, to je obećavajuća inicijativa koja ima našu podršku. Mi smo posvećeni radu i saradnji s liderima Zapadnog Balkana kako bi taj region napredovao", rekao je Palmer, koji je i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, potpisali su 10. oktobra u Novom Sadu deklaraciju o namerama za uspostavljanje "malog Šengena", kako bi se osigurala implementacija četiri međunarodno prihvaćene ključne slobode kretanja - ljudi, roba, usluga i kapitala.

Oni će u subotu na Ohridu nastaviti razgovor o uspostavljanju "malog Šengena".


Tagovi: SADMali "Šengen"

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije