15:19, 14.02.2020Izvor: RTV KiM

"Pametne klupe" uskoro u GračaniciNa nekoliko lokacija u Gračanici uskoro će biti postavljene "pametne klupe", koje će građanima, osim predaha, omogućiti punjenje mobilnih uređaja i korišćenje interneta.

pametne-klupe-uskoro-u-gracanici

Foto: Opština Gračanica

U Gračanici će uskoro biti postavljene ukupno četiri "pametne klupe", koje će građanima pružiti ugodniji boravak na javnim površinama.

Njihova prednost je u tome što koriste solarnu energiju, koja će građanima omogućiti da dopune baterije na mobilnim uređajima i koriste besplatan internet, a moći će da se pune i električni bicikli.

Reč je o pilot projektu koji će se sprovesti u opštini Gračanica, a za koji je sporazum o sufinansiranju sa prestavnicima Asocijacije kosovskih opština (AКO) potpisao gradonačelnik Srđan Popović.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Odeljenja za ekonomski razvoj.

Reč je o projektu "Ugradnja pametnih klupa u školama i na javnim površinama", koji je deo projekta AКO sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), pod nazivom "Podrška opštinama na Кosovu preko AКO-a u sprovođenju energetske efiksnosti na lokalnom nivou".

Projekat je usredsređen na poboljšanje opštinskih sistema upravljanja energijom i stvaranje uspešnih modela u okviru sprovođenja Zakona o energetskoj efikasnosti.

Solarna energija kojom se napajaju pametne klupe je idealno rešenje, jer ne zahteva održavanje i potpuno je besplatna, a zbog energije koju koriste takođe pogoduju i životnoj sredini.


Tagovi: KosovoGračanica

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije