Andrić Rakić: Srpska zajednica bila jednoglasna na sastanku o ZSO u američkoj ambasadi

„Srpska zajednica poslala je zajedničku poruku da Zajednica srpskih opština mora biti formirana ukoliko žele da se srpske institucije integrišu u kosovski sistem. ...
Image

Andrić Rakić je rekla da su neki na sastanku pominjali konkretne probleme sa uvozom knjiga ili lekova, kao i da je za predstavnike srpske zajednice postojala ta vrsta konsenzusa da je neophodno formiranje Zajednice srpskih opština.

„Većina smatra da je to međunarodna obaveza Kosova i da mora da se uskladi ustav prema ZSO. Ne misle da je to neki bauk, jer će i Srbija morati da menja ustav, pošto je do sada sve sprovodila na mišiće jedne stranke, ali to još uvek nije formalizovano… Ukoliko dođe do toga da Srbija menja ustav, onda to mora da uradi i Kosovo. To je utisak što se Srba tiče“, kazala je Andrić Rakić.

Što se tiče predstavnika Albanaca, prema rečima sagovornice televizije N1, bilo je različitih mišljenja.

„Rekla bih da je ključno pitanje predstavnika Vlade Kosova bilo ‘zašto vam Ahtisarijev plan nije dovoljan i šta ćete više da dobijete za ZSO’. Takođe, bilo je i komentara da osećaju da je to zahtev Srbije i njen način da kontroliše srpsku zajednicu na Kosovu. Među civilnim društvom i predstavnicima nekih nezavisnih institucija bila su i konstruktivnija mišljenja. Bilo je onih koji su izlaganje počinjali rečima da je odluka Ustavnog suda da je ZSO međunarodna obaveza koja mora biti sprovedena“, navela je Rakić Andrić.

Tokom održavanja današnjeg sastanka u ambasadi Sjedinjenih Država, nekoliko desetina građana okupilo se ispred zgrade kosovske vlade protestujući zbog zahteva međunarodne zajednice da se formira Zajednica srpskih opština.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.