Pantović: Odbijena žalba na određivanje pritvora Dejanu Pantiću

Apelacioni sud u Prištini odbio je žalbu na određivanje pritvora Dejanu Pantiću, bivšem pripadniku Kosovske policije koji je pre nedelju dana uhapšen na prelazu Jarinje, ...
Image

„Ono što nam stoji na raspolaganju je jedno vanredno pravno sredstvo. Već u ponedeljak predaćemo Vrhovnom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti protiv rešenja Apelacionog suda u Prištini kojim je odbio žalbu na određivanje pritvora, jer su mu uskraćena prava koja ima po zakonu, ali i ljudska prava koja su zagarantovana mnogim međunarodnim dokumentima, a koja su formalno u primeni i na ovom području“, rekao je Pantović.

Pantović je dodao da je juče poslao zahtev pretpretresnom sudiji koji je njegovom klijentu odredio pritvor, da mu se hitno omogući telefonski razgovor makar od minut-dva kako bi se čuo sa članovima porodice.

„Čuli smo da se nalazi u bazi Kosovske policije na administrativnom prelazu Jarinje bez osnovnih uslova, a po zakonu o krivičnom postupku Kosova okrivljeni mora da boravi u ustanovi za pritvor gde postoje normalni uslovi“, istakao je Pantović.

Dodao je da je deo ovog slučaja i njegov kolega Nebojša Vlajić.

Pantović je naglasio da se otkad je Dejan Pantić uhapšen krše njegova ljudska prava i prava osumnjičenog u krivičnom postupku.

„Već osmi dan ne znamo gde se nalazi, nije imao nikakav direktan fizički kontakt sa svojim advokatom da sa njim priča, konsultuje se i pripremi odbranu. Nije mu omogućeno da se vidi ni sa jednim članom svoje porodice. I što je najgore, nije mu omogućen ni telefonski poziv da kaže članovima porodice gde se nalazi, kako se oseća, posebno što je srčani bolesnik kojem je pre par meseci ugrađen stent“, naveo je Pantović.

Pantićev branilac kazao je da je razočaran ponašanjem međunarodne zajednice, EULEX-a i brojnih nevladinih organizacija koje se nalaze na severu Kosova, a koje nisu reagovale na drastično kršenje zakona i prava Dejana Pantića.

„Bez obzira što Kosovska policija i sud kažu da su prisutne neke okolnosti koje ne dozvoljavaju primenu zakona, čudi me da se već osam dana nijedna orgazacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava nije do sada oglasila. EULEX je saopštio da pomno prati ceo slučaj, ali nismo čuli šta su iz tog pomnog praćenja zaključili. Čovek je jednostavno u takvoj situaciji da njegova porodica ne zna gde se on nalazi i ne znaju da li je živ uopšte“, rekao je Pantović.

Naveo je primer lekova koji su predati policiji u Leposaviću kako bi bili prosleđeni Pantiću, ali da ni posle par dana EULEX uopšte nema informaciju da li su mu oni dostavljeni.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.