17:29, 15.01.2020Izvor: Kosovo Online

Pantović: Sudski proces protiv Darka Tasića se neopravdano odugovlačiU Osnovnom sudu u Prizrenu danas je održano još jedno suđenje optuženom Darku Tasiću iz Male Kruše kod Prizrena koji se sumnjiči za krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva", a koji je u pritvoru više od dve godine.

pantovic-sudski-proces-protiv-darka-tasica-se-neopravdano-odugovlaci

Radio Kontakt Plus

Njegov branilac advokat Ljubomir Pantović kaže da ovaj postupak neshvatljivo dugo traje i da se više od osam meseci čeka jedan svedok, britanski novinar, koji je istraživao zločin u Maloj Kruši počinjen 1999. godine. Sud do sada nije uspeo da ga dovede u sudnicu iako je, po rečima Pantovića, on bio na Kosovu pre nešto više od dva meseca.

"Čekamo tog čoveka, gubi se vreme, a Darko Tasić je i dalje u pritvoru. Neopravdano se odugovlači postupak, mada zakon nalaže da se, kada je neko u pritvoru, krivični postupak i suđenje vode sa posebnom hitnošću. U ovom slučaju imamo posebnu i naročitu sporost suda i tužilaštva koje insistira na saslušanju svedoka, koji je sve što ima rekao u tom dokumentarnom filmu, a svedočio je i u haškom sudu za bivšu Jugoslaviju", rekao je za Kosovo Onlajn advokat Pantović.

Pantović ponavlja da je saslušanje tog svedoka apsolutno nepotrebno, ali kosovsko pravosuđe insistira da se on sasluša.

"Iako sam se danas energično protivio daljem čekanju i odugovlačenju suđenja, sud je prihvatio peti ili šesti predlog tužilaštva da se i dalje insistira i da se taj svedok pozove na saslušanje u sud, iako je očigledno da on nije zainteresovan da bude svedok u tom predmetu“, rekao je Pantović.

Darko Tasić je uhapšen 22. novembra 2017. godine na prelazu Brnjak kod Zubinog Potoka i od tada se nalazi u zatvoru visokog rizika kod Podujeva.


Tagovi: PravosuđePrizrenRatni zločin

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije