13:37, 28.06.2020Izvor: RTV KIM

Parastos na GazimestanuIspred spomenika na Gazimestanu služen je parastos Kosovskim junacima stradalim u bici 1389. godine. Okupljanje su obeležile poruke o istrajnosti, ali i skandiranja, bakljade i povici podrške Srbima na Kosovu i Crnoj Gori.

parastos-na-gazimestanu

Foto: RTV KIM

Iako je ranije bilo najavljeno iz Eparhije raško-prizrenske da obeležavanju Vidovdana neće prisustvovati Episkop Teodosije, on je ipak služio liturgiju uz sasluženje umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija, sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske.

"Nekada smo se borili ovde sa Turcima osvajačima, sada imamo jednu drugu borbu. Ima mnogo onih koji bi želeli da ne budemo na ovim prostorima, ali nećemo se dati, nećemo se predati i istrajaćemo, ne toliko svojim silama i snagom koliko Božijom silom i našom verom, rekao je okupljenima vladika Teodosije.

Episkop Atanasije pozvao je vernike da i u narednim godinama dolaze ovde "sa nadom u vaskrsenje".

"Da istrajemo, da izdržimo. Mi smo narod, kako je rekao veliki pesnik Dučić, sa velikom duhovnom rezervom. Mi možemo mnogo da trpimo i mnogo da izdržimo. Tako smo prolazili kroz istoriju i vasrksavali", kazao je vladika Atanasije, čiji su govor okupljeni pozdravili velikim aplauzom.

Na Gazimestanu je okupljeno blizu dve hiljade vernika, koji su ovde pristigli iz različitih krajeva Kosova i centralne Srbije.

Istaknuti su brojni transparenti, ali je najupečatljiviji "Preko Kosmeta do Crne Gore svi se Srbi za svetinje bore".

"Osećaj nije potpun iz više razloga. Jedan ću prećutati, nije za medije, a drugo je ponos, a i žalost. Vidovdan je stradanje i nada, ali više nada. Ovo je nada, ovi ljudi su nada i obaveza", rekao nam je RTV KIM sagovornik iz Zemuna.

Nakon parastosa, sa razglasa se čula pesma "Janjičar" Predraga Cuneta Gojkovića, ali i povici "Ne damo svetinje".

Zapaljene su i baklje, a nerofmalni skup je nastavljen pevanjem pesama o Kosovu, Crnoj Gori.

Čuli su se povici "Milo lopove", "Crna Gora i Srbija, to je jedna familija".

Ubrzo potom, okupljeni su se razišli.


Tagovi: VidovdanGračanicaKosovo

Povezane vesti
Najčitanije


09:34, 03.07.2020


Najnovije