14:19, 16.02.2022 Izvor: Foto: Gračanica Online

Parastos stradalima u Livadicama: Bogu smo ostavili pravduU crkvi Svete Petke u Lapljem Selu, služen je parastos Srbima koji su 16. februara 2001. godine poginuli u autobusu “Niš-ekspresa” u Livadicama kod Podujeva. “Nama su ostali tuga i bol, a Bogu smo ostavili pravdu. Od vlasti se više ništa ne očekuje, a narodu je ostalo da pamti, da ne zaboravi“, poručila je sestra stradale Mirjane Dragović, Jelena Stojanović.

parastos-stradalima-u-livadicama-bogu-smo-ostavili-pravdu

Foto: V. Čup

Od stravičnog zločina u Livadicama nadomak Podujeva prošla je tačno 21 godina.

Stradalo je dvanaestoro Srba, a četrdeset troje je povređeno u trenutku kada je autobus "Niš-ekspresa" naleteo na podmetnutu eksplozivnu napravu.

Raseljeni Srbi su tog 16. februara krenuli na Kosovo i Metohiju u pratnji KFOR-a. To putovanje bilo je poslednje za dvanaestoro njih, a preživeli se i dalje bore sa traumama.

Jelena Stojanović je tog kobnog dana sa sestrom Mirjanom Dragović bila u autobusu. Nažalost, njena sestra nije preživela.

„Mislim se jutros, šta da vam kažem posle ovoliko vremena i posle ovoliko godina. Nama je ostala tuga i ostaje bol, a Bogu smo ostavili pravdu... Od vlasti se valjda više ništa ne očekuje, a narodu je ostalo da pamti, da ne zaboravi, medijima da dolaze ovde, da se sećamo svega onoga što je bilo i što je prošlo... Bol i tuga su svakim danom sve jači, sve nas je manje, ali naša bol nije manja“, kazala je Stojanović.

Gordana Đorić je takođe bila putnica u autobusu koji je eksplodirao.

“Pričati o tom događaju je jako teško, ali treba da se priča da drugi ne zaborave šta nam se desilo, a da je bilo strašno - to jeste, jer sve te slike, dovoljno je da zatvorim oči i da se ponovo pojave, koliko je bilo strašno i koliko je bilo teško videti one scene, raskomadana tela“, priseća se Gordana.

Dodala je da je jedna scena ostala duboko urezana u njenu svest.

“Taj trup, to telo koje je bilo zaglavljeno u zadnjem delu autobusa iz koga je curela krv, to je nešto što će trajno ostati u mom sećanju. Isto tako, kada sam se osvestila, čula sam da je neko u tom autobusu dozivao majku svoju, nažalost, posle sam saznala da je i ona podlegla povredama“.

Eksplozija je aktivirana sa obližnjih brda, a kako je pisalo u izveštaju UNMIK-a, u jednoj od kuća pronađen je DNK na osnovu kojeg su uhapšena četvorica Albanaca.

Trojica su puštena, a jedino je Fljorim Ejupi prebačen u američku bazu "Bodnstil" nadomak Uroševca, odakle je pobegao.

Kasnije 2004. godine ponovo je uhapšen u Tirani i predat UNMIK-u, a Međunarodno sudsko veće 2008. godine osudilo ga na 40 godina zatvora.

Međutim, kosovski Vrhovni sud zbog navodnog nedostatka dokaza 2009. godine oslobodio je Ejupija.

„Užasno je to što do sada nisu pronađeni počinioci, nekako su stvari ovde na Kosovu uvek bile komplikovane što se tiče toga. Ima nažalost mnogo ovakvih dana, ima dosta žrtava i do sada nijedan počinilac nije nađen. Međunarodna zajednica nije odradila posao na nivou i trebala je malo da pritisne sve bezbednosne strukture da na jedan odgovorniji način priđu ovom slučaju i da se otkriju počinioci. Ovaj proces mora ponovo da se otvori“, istakao je Srđan Popović, koji se tog dana nalazio u drugom autobusu.

Tada su živote izgubili Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, koji je imao samo dve godine.

Pomen stradalima služen je u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu.

“Mi se ne mirimo sa ovim činom, niti sa pričom da krivca nema. U svakom nedelu krivac je zna se, veoma dobro organizovan, temeljno isplanirao svoje aktivnosti, a to čini svesno samo zarad zastrašivanja srpskog naroda da odavde ode i da bude prognan sa svojih vekovnih ognjišta”, kazao je na parastosu pesnik Ratko Popović.

Parastosu je prisustvovala i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

“Danas je tužan dan za sve nas. 21 godina je prošla, ali ne i bol koju osećamo svi, a najviše najbliži naših nevino stradalih. Svih ovih godina ta bol ne jenjava, nažalost, pojačava se dubokim osećajem nepravde. Danas, okupljeni u Lapljem Selu, ne dozvoljavamo da ovaj veliki zločin padne u zaborav, da ga pokrije zaborav i nastojaćemo da podsećamo i da tražimo pravdu za naše žrtve”, istakla je Šubarić.

EULEX je slučaj Livadice zatvorio 2013. godine.
Tagovi: SrbiPodujevoGodišnjica

Povezane vesti


NajčitanijeNajnovije