Partija kosovskih Srba učestvuje na lokalnim izborima u Leposaviću

Partija kosovskih Srba prijavila se za učešće na vanrednim lokalnim izborima u Leposaviću, javlja Glas Amerike.
Image

Predsednik pomenute partije Aleksandar Jablanović, biće kandidat za gradonačelnika Leposavića na izborima 18. decembra.

On je naveo razloge zbog kojih će ova partija učestvovati na predstojećim izborima.

“Nismo dobili nikakvu zvaničnu informaciju od Vlade Srbije i Kancelarije za KiM zbog čega ne treba Srbi da se kandiduju i da li je Srbija izašla iz Briselskog sporazuma, odnosno iz dela koji se odnosi na učešće na izborima. Drugo, odluka Srpske liste da se ne kandiduje i izađe iz institucija je isključivo politička odluka jedne partije, koja je naša politički suprotstavljena opcija i mi tu njihovu odluku ne možemo da poštujemo, niti mogu u naše ime da odlučuju. Mi smo čekali signal iz Beograda, ali ga nije bilo. Treća bitna stvar je da mi ne želimo da dopustimo da u Leposaviću gde nam je najjače uporište, da Albanci preuzmu vlast”, rekao je Jablanović za Glas Amerike.

On očekuje da će na izborima ipak učestvovati i Srpska lista, koja je ranije najavila bojkot.

“Naši izvori kažu da će Srpska lista učestvovati i da je zato danas i produžen rok za prijavu”, naveo je Jablanović.

Centralna izborna komisija je 20. novembra donela „odluku o dopuni i izmeni Odluke o određivanju rokova za izborne aktivnosti za vanredne izbore za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan“.

“Odlukom CIK-a, rok za prijavu za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata, za koji se očekivalo da se završi 21. novembra, odložen je do 25. novembra”, navodi se u saopštenju.

Shodno tome, rok za donošenje odluke CIK-a o potvrđivanju ili ne političkih subjekata i kandidata odložen je sa 26. na 28. novembar.

Takođe, CIK je promenio i rok za imenovanje Opštinskih izbornih komisija u opštinama u kojima će izbori biti održati.

Odlukom CIK-a ovaj rok je odložen do 28. novembra.

Rok za podnošenje zahteva za potvrđivanje političkih subjekata počeo je 15. novembra, a CIK je do 21. novembra u 13h primio dve prijave.

“Demokratska partija Kosova prijavila se za učešće na vanrednim izborima i dostavila imena četiri kandidata za gradonačelnike u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan. Građanska inicijativa Mitrovica podnela je zahtev za učešće na vanrednim izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice”, navodi CIK.

Prvobitni rok za prijavu za učešće na lokalnim izborima bio je 21. novembar u 16h.

Partija Kosovskih Srba prijavila se za učešće nekoliko minuta pre isteka tog roka.


*Preuzimanje i objavljivanje sadržaja sa portala Kontakt Plus radija, nije dozvoljeno bez navođenja izvora.