18:24, 19.10.2020Izvor: FoNet, N1

Patrijarh i Lončar pozvali građane da se i tokom perioda slava pridržavaju meraPatrijarh srpski Irinej i ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvali su građane Srbije da se u narednom periodu i prilikom krsnih slava, pridržavaju epidemioloških mera, jer, kako je saopšteno iz SPC, slava je bogoslužbeni čin i radosno molitveno okupljanje, a ne povod za neumerenost ili, u sadašnjim uslovima, okupljanje mnogo ljudi u zatvorenoj prostoriji.

patrijarh-i-loncar-pozvali-gradane-da-se-i-tokom-perioda-slava-pridrzavaju-mera

Foto: spc.rs

Na današnjem sastanku u Patrijaršiji, kojem je prisustvovao i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović, Lončar je patrijarha Irineja upoznao sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u Srbiji, kao i o pripremljenosti zdravstvenog sistema na novi pik korona virusa, saopštila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.

Ministar je istakao da će zdravstveni radnici i ovoga puta učiniti sve da očuvaju zdravlje građana, ali da je neophodno da se poštuju mere kako bi se epidemija držala pod kontrolom.

Patrijarh je istakao da Srpska pravoslavna crkva i Ministarstvo zdravlja imaju isti cilj - zdravlje i dobrobit građana naše zemlje, i pozvao sve građane na solidarnost i jedinstvo.

Krsne slave su događaji koji simbolišu našu duhovnost, baštine našu tradiciju, okupljaju i čuvaju naše porodice, a danas, u vremenu epidemije, imaju i poseban značaj, jer ako se proslavljaju i obeležavaju na neadekvatan način mogu negativno uticati na očuvanje javnog zdravlja, navodi se u saopštenju.

U skladu s tim, patrijarh Irinej i ministar Lončar pozvali su građane da se u svakoj situaciji pridržavaju epidemioloških mera, a da krsne slave proslave na istinski crkveni način, molitveno pre i iznad svega, a nikako ne na način kojim bi moglo biti ugroženo zdravlje bližnjih.


Tagovi: SPCSlavaPatrijarh IrinejKorona virusSrbija

Povezane vesti
NajčitanijeNajnovije